DRKONYHART: MÉZZEL CSURGATOTT FÜGITE (Easy fig pastry recipe)

2021. szeptember 22. 22:51 - drkuktart

drkuktart_fugite_recept_fuges_pite_01.jpg

Nem szoktam ilyet írni, hiszen mostanság nem szokott ilyen előfordulni, dehát annyian kértétek online és offline is, hogy tadamm, a tegnap este kipattant fügite (ami nem más mint a fügés pite szavak nyelvkorcsosító összetétele) receptje blogbejegyzésben tálalva - a több legyet egy csapásra mottójára -, viszonylagos cikornyák közbeiktatása nélkül. Ez utóbbi nyilván nehezen állható meg, de mert irtó késő van, erőt veszek magamon.

Hozzávalók az alapján, ami otthon a kamrában meglapult vagy a konyhapulton feszített:

a tésztához:

4 dl 30 %-os habtejszín

1 dl extraszűz görög olívaolaj

1 egész tyúktojás

5 dkg nádcukor

4 dkg búza finomliszt

16 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1/2 csomag sütőpor

a díszítéshez:

20 darab, egyenként tyúktojás méretű érett füge

ízlés szerinti mennyiségben virágméz vagy erdei virágméz

drkuktart_fugite_recept_fuges_pite_02.jpeg

Az első és legfontosabb lépés, hogy a sütőt beizzítsuk 200 Celsius-fokra (alsó-felső sütés), így amíg összeállítjuk a süteményt, a ketyere is eléri a kívánt hőfokot.

Egy nagy keverőtálban a folyékony habtejszínt egyenletesen elkeverjük a tojással, a nádcukorral és az olívaolajjal, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet, a liszt tetejére rászórjuk a sütőport és kanalunkkal addig körözünk az edényben, míg csomómentes egyveleget nem kapunk. A tésztát  sütőpapírral bélelt, peremmel ellátott fém tepsibe öntjük.

A díszítéshez szánt, lehetőleg vegyszermentesen termett - saját bokorral bírók előnyben - fügét alaposan megmossuk, a hús nélküli szárakat levágjuk, majd minden fügét, mérettől függően széltében 3-4 szeletre kanyarintunk. A fügeszeleteket a tepsi méretéhez igazodva szépen sorban egymás mellett vagy egymást részben fedve a tésztára helyezzük. Azért, hogy a füge a sütés végére ne száradjon ki és puha húsa lekváros jelleget öltsön, a gyümölcsre mézet csorgatunk úgy, hogy - ízlés szerinti mennyiségben: szolidabb vagy bőségesebb - sugárban minden szeletre jusson a mannából. 

A tepsit középső állásban helyezzük be az előmelegített sütőbe, ahol körülbelül 40-50 percig sütjük. A pontos sütési idő sütőnk teljesítményétől függ, így legyünk résen, nehogy odaégjen a remekmű. Lehetőség szerint sütés közben ne nyitogassuk a sütőt, előfordulhat, hogy a sütemény emiatt összeesik. A kémlelés érdekében inkább használjuk ki az üvegajtóban rejlő lehetőségeket és azon keresztül lessünk be a térbe. Ha már látványra kellemes a fügite - vigyázat, a rozsliszt miatt eleve sötétebb a tészta -, úgy 40 perc elteltével megengedhetünk magunknak egy tűpróbát, ehhez már ér a sütőajtót kinyitni, majd hústűt a tésztába szúrva ellenőrizni, hogy ragad-e még a tészta avagy már megsült. Az elkészült pitét a sütőből kivéve tepsiben hagyjuk kihűlni, a kihűlt pite könnyedén a sütőpapírról immár könnyedén eltávolítható és szeletelhető. Jó étvágyat kívánok, a nagyanyai tepsiben landolt gyümölcsért pedig ezúton is köszönet Sankónak.

drkuktart_fugite_recept_fuges_pite_03.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, ne maradj le az új posztokról! Újabb receptekért és más jóságokért kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével.

Szép napot kívánok!

If you like the post, do not miss any new post about my recipes and other good stuffs, give yourself (and me) the chance and follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása