Édes 9-es: Cukrászdatúra végig a Böszörményi úton
2021. május 09. írta: Kunyik Kinga

Édes 9-es: Cukrászdatúra végig a Böszörményi úton

Erősen ajánlott hegyvidéki séta édesszájúaknak

„Visszakerültél hát Budára, ahol születtél. Ez csoda volt.” Ottlik Géza

A XII. kerület mindig is a budai oldal zöld ékszerdobozának számított, ám a legtöbb embernek csupán a Normafáról vagy a János-hegyről megcsodálható panoráma, illetve az erdőben ide-oda tekergő kisvasút jut eszébe róla. Pedig ha egy kicsit lejjebb merészkedünk, akkor egy feledhetetlen, édes gasztronómiai túrában lehet részünk. A Királyhágó tér és környéke nem örvend különösebb népszerűségnek (főleg az előkelő, magaslati levegőt élvező kerületi látványosságokhoz képest), pedig akár a finomságok kedvelőinek zarándokhelyévé is válhatna a közeljövőben. Az édesszájú olvasók kedvéért most körbejárjuk azokat az igazán megkerülhetetlen helyeket, ahová mindenképpen érdemes betérni a Németvölgyi út – Királyhágó tér – Böszörményi út vonalon. Bűnözésre fel!

1. Villa Bagatelle

179500066_4226027287407338_1476230468946714423_n.jpg

A kedves, fából faragott gólyapár mintha éppen bennünket invitálna be az apró, elvarázsolt kastélyhoz hasonló épületbe, melyet barátságos kiskert övez. Nyáron a rózsák felfutnak az alsó emelet fehér falára, és szomjas madárkák pihennek meg a csésze alakú itató peremén. A hétköznapok valósága olyan távolinak tűnik ilyenkor! A gyerekeket elbűvöli a dundi famackó és a játék pultocska, míg a felnőtteket csábítják befelé a finom illatok. A Brót Pékség jóvoltából ugyanis minden nap friss gourmet pékáruk egész garmadájából választhatnak a betérő vendégek (különösen ajánlott megkóstolni például a ropogós-foszlós diós tekercset). Az egészséges életmódba is beilleszthető kenyerek hagyományos módon, kézzel készülnek, mesterséges adalékanyagok nélkül. Magas fehérje -és sikértartalma miatt egyre népszerűbb a teljes kiőrlésű tönköly -vagy fehér tönkölykenyér, de találunk náluk rozsból valamint PurPur búzából készült termékeket is. A franciás vonalat a színes macaronok és a roppanós croissant-ok képviselik, de érdemes kipróbálni a gazdag, kalóriadús házi műzliszeletet, vagy a habkönnyű málnás süteményt is. Frissen facsart gyümölcslé, minőségi kávé, bioteák és növényi tejek teszik teljessé a kínálatot. Mielőtt rálegyintenénk, hogy nekünk mindez bagatell, inkább látogassunk el hozzájuk, és hagyjuk, hogy a hely varázsa kicsit megdolgozzon bennünket.

2. Lipóti Pékség

kenyer.jpg

Ahogy továbbhaladunk a Királyhágó tér felé, majd ráfordulunk a Böszörményi útra, jobboldalt a sarkon szemünkbe tűnik egy klasszikus kinézetű pékáru boltocska. A Lipóti Prémium Pékség & Kávézó nem árul zsákbamacskát: semmi újhullámos flanc, cserébe viszont megtalálhatjuk olyan régi kedvenceinket, mint a kimérve kapható barackmag nápolyi, a kakaós csiga, a túrós batyu, vagy a sajtos rúd. Gazdagon megpakolt szendvicsek és Cserpes tejtermékek várják a megéhezett, tízóraizni vágyó vendégeket, de akár egy gyors ajándékvásárlásra is beugorhatunk hozzájuk: ínyenc ismerőseink biztosan örömmel fogadják majd a klasszikus, mézes-szirupos holland ostyát, a téli időszakban pedig a Stühmer díszdobozos szaloncukor kínálatából válogathatunk nekik szemet-szívet gyönyörködtető édes meglepetést. A hangsúly azonban mindenképpen a kenyérkínálaton van: adalékanyagmentes, hagyományos készítésű, friss-ropogós veknik sorakoznak a polcokon, igazán békebeli hangulatot árasztva az egész üzletben. Ha netán új ízekre vágyunk, akkor a közkedvelt burgonyás illetve rozsos változatok mellett érdemes kipróbálni a hajdinás, vagy éppen a lila színű PurPur búzából készült kenyereket is.

3. Á table!

bruleee.jpg

Ahogy a sarkon befordulva elindulunk fölfelé a Böszörményi úton, meglepetésünkre nemsokára egy darabka Párizsba botlunk: Á table! – vagyis asztalhoz! – hirdeti a felirat, mi pedig készséggel engedelmeskedünk. A franciás hangulatú Café & Pâtisserie nem titkolt célja, hogy a hamisítatlan, Piaf sanzonokból ismert életérzést közvetítse a dizájnon és a kínálaton keresztül egyaránt. Így tehát nem meglepő, hogy az olyan kihagyhatatlan klasszikusok mint a baguette, a croissant, a pain-au-chocolat, a macaron vagy a crème brûlée mind ott kacsintgatnak ránk szépen sorjában a pultból, hála egy magyar és egy francia pékmester véletlen találkozásának. Jó időben aztán megnyílik a hetyke kis terasz, így akár már a szabadban is bekaphatunk tízóraira egy croque-monsieur-t, vagyis egy könnyű, roppanós szendvicset. Május derekán már egészen megszokott látvány, ahogy a pórázzal széklábhoz kötözött kis mopszli kutyák igyekeznek kapálódzva feljutni az asztalra, miközben időnként csábítóan meglebbenti a szél a gazdi könyökénél szétszóródott leveles tészta morzsákat. Vive la vie!

4. Sütim mentes finomságok és Kőfagyi?

orgona.jpg

A Balatonon már komoly hírnévre szert tett Kőfagyi? lassan a fővárost is meghódítja, Budán ugyanis idén tavasztól már két helyen is megtaláljuk ezt a méltán közkedvelt hideg nyalánkságot. A Böszörményi úti SÜTIM május elején nyitotta meg a kapuit: a takaros kis terasz illetve a rendkívül bájos és hívogató belső tér hamar odavonzza a látogatókat, ráadásul a kínálatra sem lehet panasz. Akik Mindszentkállán már egyszer beleszerettek a „kőfagyiba”, azok most itt, az urbánus miliőben is megtalálják azokat a részben balatoni hozzávalókból elővarázsolt ízeket, amelyek első kóstolásra belopják magukat az ember szívébe. A fagylalt házi alapanyagokból és valódi gyümölcsből készül, ami tetten érhető a tiszta ízekben. Széles választékot találunk tejmentes fagyikból is. A sütemény kínálat úgyszintén kedvez az ételintoleranciával együtt élő vendégeknek, sokféle mentes finomság vár ugyanis bennünket a pultban. Az, hogy ezek a sütemények nagyon finomak, egyáltalán nem a mentes-mérce szerint értendő: ami az élvezeti értéket illeti, kiállják az összehasonlítást bármelyik klasszikus receptúra alapján készült édességgel. Aki nem hiszi, kóstolja meg például a csábítóan lila áfonyás trüffeltortát: eső utáni erdei séta jut eszünkbe róla, a tömött, gazdag textúra jóllakatja az embert, ám ugyanakkor sem a krém, sem a piskóta nem érződik nehéznek vagy túl édesnek, az áfonya pedig kellemesen harmonizál a bársonyos étcsokival. A Sütim plusz pontot érdemel azért, hogy még a szellem felüdítésére is gondolt: a Bazsalikomos Kert teakínálatából válogatva sok mindent megtudhatunk a gyógynövények titkairól, aki pedig szeretne mélyebben elmerülni a témában, az akár A kert konyhája című könyvet is megvásárolhatja helyben.

5. Rigó Jancsi

dobos.jpg

Haladjunk most tovább a Böszörményi út páratlan számú oldalán. Nosztalgikus hangulat ragad magával minket, ugyanis aligha van a kerületben olyan fiatal felnőtt, aki gyerekkorában legalább egyszer ne sütizett volna együtt nagymamával/nagypapával, nagynénivel/keresztanyuval, vagy más kedves ismerőssel a Rigó Jancsiban. A szomorú sorsú hegedűsről bizony nemcsak tortaszeletet, hanem cukrászdát is elneveztek: ez a cukrászda talán nem versenyezhet a modernebb helyek kifinomult, rafinált kínálatával, régi gyerekkori kedvenceinket azonban garantáltan megtaláljuk benne, ráadásul a mai átlaghoz képest jóval kedvezőbb árfekvésben. Kellemesen rumos aromájú kókuszgolyó, habos-porcukros krémes, aranyló lekvárral csíkozott édes Rákóczi-túrós, egyszerűségében is nagyszerű Sacher torta, és persze az elmaradhatatlan, duplán csokis Rigó Jancsi szelet: fogyókúrázóknak semmiképpen nem ajánlott a Rigó Jancsi cukrászdát 10 méteren belül megközelíteni, ugyanis a felsorolt édességeknek már a látványától is fölszednek valószínűleg néhány kilót. Egészségtudatosnak sem nevezhetjük a kínálatot, hiszen a süteményekből érezhetően nem spórolják ki sem a cukrot, sem a zsiradékot. Aki azonban egy hamisítatlan retró délutánra vágyik és szeretne együtt sütizni régi kedves ismerősével, az valószínűleg útba fogja ejteni a csinos kis névtábla alatt megbújó cukrászdát. Nem utolsósorban pedig azt is érdemes megemlíteni pozitívumként, hogy hatalmas adag fagyit mérnek 1 gombócba. Hűen a retró életérzéshez, elsősorban itt is a klasszikus ízekre érdemes gondolni, úgymint csoki-eper-vanília. Ami jó, azon nem érdemes sokat variálni.

6. Cocó7

177538056_4230866923613672_1031810142473826351_n.jpg

A Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely annyira parányi, hogy igazából könnyű elmenni mellette anélkül, hogy észrevennénk. Szerencsére az édesszájú emberek periférikus látása különösen fejlett, így akár a szemük sarkából is képesek kiszúrni a tükörsima csokibevonaton megcsillanó fényt (sic). Innen pedig már csak egy lépés, hogy az ember ott találja magát a csokoládé -és bonbonkészítő workshopok egyikén, de ha ennyire nem is buzog bennünk a lelkesedés, akkor legalább kívülről, az üvegen keresztül csodáljuk meg a kézzel készült csábító gyönyörűségeket. Az exkluzív, egyedi torták, bonbonok, sütemények és egyéb nyalánkságok mindegyikén érződik az a szenvedély, amivel a tulajdonos a munkájához viszonyul. A csokoládéműhely ugyanis valójában egy felnőttkori pályamódosítás eredménye, a főnökasszony pedig szívesen osztja meg az érdeklődőkkel mestersége csínját-bínját, melyet ő maga egyébként Franciaországban sajátított el. A műhely természetesen rendeléseket is felvesz, tehát van hová fordulnunk, ha például egy pompázatos tortakülönlegességgel szeretnénk elkápráztatni a hozzátartozóinkat a következő családi ünnepen.

7. Bake My Day

109329454_178716930320049_6358829108856376482_n.jpg

Vagány, minimalista, és hatékony: a Bake My Day csapat nem gondolta túl a dolgot, egyszerűen fogta magát, és betelepült a parányi, szűk kis üzlethelységbe a Böszörményi úton, majd rekordidő alatt meghódította minden hegyvidéki lakos szívét. Talán a budaiak szívéhez is a gyomrukon keresztül vezet az út, de azért a gyors, kedves kiszolgálásnak és a mindig vidám hangulatnak is köze lehet a dologhoz valamennyire. A sütikínálat mindig változik, gyümölcslevet, szörpöt, kézműves kávét vagy bioteát szürcsölhetünk a helyben fogyasztott pékáru mellé. A friss, ropogós kézműves kenyerek valódi kovásszal készültek, fenséges az illatuk, az ízük pedig összetéveszthetetlenül eredeti és finom. Kalandozzunk bátran, ne ragadjunk le a klasszikusnál: próbáljuk ki az áfonyás kenyeret, a céklás vagy paradicsomos kenyeret, vagy éppen a diós veknit, semmiképpen nem fogunk csalódni. Csodával határos módon még gyerekkorunk egyik kedvenc harapnivalója, a pacsni is bekerült a kínálatba, ne felejtsünk el kérni egyet a kenyér mellé, hogy aztán majd lassan elharapdáljuk hazafele menet. Mint a régi szép időkben.

8. Szamos Budai Cukrászda

139536852_3656429171059123_5564433238396501118_n.jpg

A Szamos neve egész Budapesten egyet jelent a tradícióval, és noha nem tartogat számunkra sok meglepetést, de ez az üzletük is hozza a tőlük megszokott magas színvonalat. A cukrászdalánc főleg azok körében örvend nagy népszerűségnek, akik direkt az évente megválasztott Ország Tortáját szeretnék tesztelni, megkóstolni. A Szamos ugyanis az éppen aktuális díjazott mellett mindig megőrzi a korábbi évek legnagyobb sikereit is, tehát ha valaki netán egy Szilvásgombóc tortát, Őrség Zöld Aranya tortát vagy Pándi meggytortát szeretne elfogyasztani, az a Szamosban mindig jó helyen jár, bár a kínálat természetesen üzletenként eltérő lehet. Nyaranta megnyílik a fagylaltpult, amire szintén nem lehet panasz, csütörtökönként pedig régimódi házias sütemények (például nagymama lekváros piskótatekercse) érkeznek a pultba. Ezen kívül a fő vonzerőt nyilván a klasszikus marcipános bonbonok illetve a marcipánból készült különféle vidám figurák jelentik, a gyerekek számára gyurmázható formában is megvásárolhatjuk az üzletben a ragadós, mandula illatú nyalánkságot.

+1: Hecsedli Biosüti

127041382_3384951864936735_3016523461550234566_n.jpg

Szigorú értelemben véve ugyan kicsit kilóg a sorból, hiszen a Böszörményi úttól néhány lépéssel távolabb, a Csörsz utcában szombatonként megrendezett ökopiacon találkozhatunk a Hecsedlisekkel, azonban higgyük el, hogy megéri felvenni őket is a listánkra. Mivel csak hetente egyszer települnek ki ide a Mom kultúrház mellé, ezért ha időre kell az a bizonyos sütemény (pl. szülinapi torta), akkor érdemes előre megrendelni tőlük személyesen vagy email-ben. Ami a kínálatot illeti, nagy hangsúlyt fektetnek a hozzávalók bio minőségére, ráadásul sokféle mentes sütivel kedveskednek azoknak, akik valamilyen ételintoleranciával kénytelenek együtt élni. Ezek közül a legfinomabb talán a banános csokitorta: ez az ízkombináció a gyerekek és a felnőttek körében is méltán nagyon népszerű. Köztudott, hogy a másik gyakran használt cukorpótlék süteményekben a datolya, ez egyébként nemcsak a cukormentes, hanem a vegán édességek kedvelt alapanyaga is, hiszen nagyon tápanyagdús hozzávalóról beszélünk. Természetesen a Hecsedlisek sem hagyták ki a lehetőséget, és kreáltak vele egy tej -liszt -és cukormentes tortát. A nem mentes desszertek közül mindenképpen kóstoljuk meg a csokoládés sajttortát és a tavaszias színekkel csábító Matcha-málna szeletet, ami pedig szintén egészen különleges a kínálatból, az a pompás Sacher torta: talán a liszttel bűvészkedtek valamit (teljes kiőrlésű?), mindenesetre nagyon telt ízű, gazdag textúrájú süteményt kapunk, a csokiréteg alatt pedig valódi sárgabaracklekvár bújik meg, még a gyümölcs rostjai is érződnek benne. Igazán fenséges befejezése egy kimerítő szombati piacozásnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapestbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2416527188
süti beállítások módosítása