Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szuvidált sertésoldalas tepsiben sült krumplival

2019.02.16. 07:00 Andrass9

A helyi négybetűsben láttam meg ezt a vastag oldalast. Volt rajta zsír is rendesen, de azért csábítónak látszott - hazavittem hát.

35.jpg

Mivel még tél van, lusta vagyok kihámozni a mozdonyt a kabátjából, ezért kicsit utánaolvastam, milyen hőfokon illik szuvidálni az oldalast.

Hogy egy kicsit nehezítsem a dolgomat, nedves fűszerezést választottam hozzá:

  • 2 kg sertés oldalas
  • 1 lilahagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek A1 marinád
  • 1 ek HP szósz
  • 1 ek Thai BBQ szósz
  • 1 ek saját Acho csiliszósz
  • 1 ek Sweet&Smoky sótlan fűszerkeverék (barna cukor, füstölt paprika, chipotle chili, szárított paradicsom)
  • 1 ek só

10.jpg

Egyes receptek arra biztatnak, hogy szedjük le a csontokat takaró vékony hártyát, de én lusta vagyok, ezért csak sózással kezdtem. Kimértem a szószokat egy kisebb tálkába és összekevertem. Megszórtam a húst a száraz fűszerkeverékkel, amit azután beledörzsöltem. A "Sweet" jelző jelen esetben NEM a csípősségmentes állapotot jelentette...

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az apróra kockázott lilahagymát sóztam és kis balzsamecettel lágyítottam. Kicsit pihentettem, majd belekevertem a szószok arzenáljába. Belenyomtam a fokhagymát is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

A húsokat rendesen bepacsmagoltam ezzel a keverékkel, és beletettem a vákuumzacskóba. Eligazítottam, hogy egyenletesen érje majd a hő mindkettőt. Végül a vákuumozó masinával kiszívtam belőle a levegőt (egy kis szósz is kiment, de az még belefért a gép tartályába). Természetesen itt vákuumról szó sincs, a rugalmas zacskóból legfeljebb csak a levegőt lehet kiszívni, de a nyomás ugyanakkora benne, mint körülötte.

22.jpg 23.jpg 24.jpg

Feltöltöttem a habszivaccsal szigetelt fazekamat desztillált vízzel, rászereltem a szuvidáló masinát és belesűlyesztettem az oldalasokat.

26.jpg

A géphez tartozik applikáció is okostelefonokra, amivel beállítottam 72C fokot, valamint 26 óra főzési időt. Ez utóbbi ugyan nagyon soknak hangzik, de abszolute semmi dolgom nincs vele, amíg fő!

27.jpg

Másnap azután csiripelt mind a gép, mind a telefon, hogy kész az étel.

28.jpg

Az egyik zacskót jeges vízbe tettem, hogy azonnal lehűtsem - csak később szándékoztam elkészíteni. A másikból viszont kiöntöttem a szaftot egy jénai tálba: volt benne rendesen, hisz a húsból is kijön sokminden (víz, kollagénok, zsír) és tányérra tettem.

32.jpg 30.jpg 31.jpg 33.jpg

Az oldalast szétválasztottam a zsírréteg mentén, és azzal felfelé tepsibe tettem. A maradék helyet két nagyméretű krumpliból vágott hasábokkal töltöttem ki, amit picit fűszereztem őrölt rozmaringgal, sóval és csepp olivaolajjal. Így, ahogy volt ment a sütőbe 180C fokra. Amíg sült, a lementett szószt botmixerrel krémesre turmixoltam.

34.jpg

Szépen kisült a további zsiradék is a húsból, be is falatoztuk ketten.

A villakép szépen illusztrálja, mennyire foszlós lett a hús.

36.jpg

Pár nappal később jelentkeztek a gyerekek, hogy jönnének, ezért elővettem a másik darabot a "csodahüttőből". Most egy kicsit másféle krumplit akartam hozzá készíteni:

  • 1,2 kg Cherie (kifli-) krumpli
  • 3 méretes vereshagyma
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 ek olivaolaj
  • kevéske Sültkrumpli fűszerkeverék

40.jpg

Feltettem sós vízbe főni a krumplit hajában. Amíg az főtt, a hagymákat 12 darabra vagdostam. Kikentem egy jénai tepsit a kacsazsírral, le ne égjen benne a krumpli (meg amúgy is jó egy kis zsír a krumplin). Beleszórtam a hagymadarabokat.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A megfőtt, hámozott krumplit feldaraboltam harapásnyi darabokra. Egy evőkanálnyi zsírt és olivaolajat összeolvasztottam. Belepakoltam a krumplit a tepsibe a hagymára, megszórtam egy kis fűszerrel, meglocsoltam az olajos zsírral és összeráztam, hogy jól elkeveredjen minden.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Egy másik tepsibe alufóliára tettem a zacskóból kivett, szuvidált húst és betoltam mindkettőt a sütőbe 180C fokra 30 percre.

49.jpg

A hús gyönyörűre sült:

50.jpg

A krumpli tán még szebb lett (amúgy ez a fajta krumpli elkészítés, amit a "Pékné módra"-nak hívnak).

51.jpg

A csontok között szétvágtam az oldalast a tálaláshoz. Szinte szétesett, pedig éles a késem.

52.jpg

Meg is ettük mind.

53.jpg

A szuvidálás előnye, hogy a hús gyakorlatilag kész volt, csak egy kicsi kérget kell rá sütni, amit lehet sütőben, de grillen is. Az ízek remekül beépültek a húsba, ez a krumpli meg a kedvencem :)

76 komment

Címkék: krumpli hagyma fokhagyma kacsazsír lilahagyma olivaolaj oldalas Cherie csodahüttő Worchestershire Ancho Gigantea A1 marinád HP szósz Thai BBQ szósz Sweet&Smoky Anova Sültkrumpli fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3114614818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.16. 08:04:54

A gyógyszereklámos fickó sem véletlenül tátog. Én is megenném, különösen a második adagot.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.16. 09:07:20

@látjátok feleim szümtükkel: Neked valahonnan mindig tátogó emberek jönnek? Én semmi olyat nem látok.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.16. 09:18:37

Ahogy bejött a blog, egy fiatal fickó éppen tátogott, már második esetben. Gondolom éhes.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.16. 09:30:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem csak és mindig az Otthontérkép reklám jön be.

Dikusz 2019.02.16. 11:28:05

@látjátok feleim szümtükkel: Ha fiatal fickó lennél -de azt hiszem nem vagy az-, akkor azt mondanám, hogy véletlenül a monitor helyett a tükörbe néztél bele.:)))

Dikusz 2019.02.16. 11:31:26

@Andrass9: Azt a krumplit, ami a gyerekek adagjához készült, azt megkóstolnám. A sültoldalas már csak a desszert lenne hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.16. 16:43:30

@Andrass9:

Nekem több reklám szokott bejönni, cserepet is kínáltak már itt. Gondolom a reklámok felütése függ a gépek beállításától, ezért jön nekem a tátogó fickó, te meg magad tátogsz.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.16. 19:33:21

Köszönök szépen!
Jóféle falatnak néz ki az a husi. Mondjuk, a krumpli is.
Ma megvolt az idei első nekirugaszkodás a kertben. Hatalmas ambíciókkal vágtam neki, aztán a negyede ha meglett. Csütörtökön voltam egy vérpezsdítő nordic walking edzésen, fáj az összes porcicám. Nem szabad tavasszal ilyen vehemenciával nekiesni.

nagyondurva 2019.02.16. 20:24:05

Bocs az akadékoskodásért, tényleg semmi rosszindulat, de egy ennyire zsíros húst mi értelme szuvidálni?

Egy oldalast csak elrontani lehet, annyira zsíros, hogy egy lassú sütés után az lenne a csoda, ha nem esne szét magától. Nekem még nem sikerült elrontanom, ha biztosra akarok menni egy vendégnél hogy a hús krémesen omlós lesz, akkor oldalast készítek.

Egy sütőzacskó még csak-csak a fűszerezés érdekében, de leginkább egy zárt edényben vagy alufólia alatti lassú sütés, majd rápirítás a zsíros oldalra és kész. Ugyanúgy szét fog esni a hús a vágáskor.

Dikusz 2019.02.16. 20:24:51

@Waka: A krumplit már délelőtt megettem (a hagymásat).:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.16. 20:28:56

@nagyondurva:

Mi értelme?
"A szuvidálás (a sous-vide francia kifejezés vákuum alatt való főzést jelent) technológiája egyszerű. A felhasználásra szánt húst, zöldséget egy erre a célra kialakított műanyag tasakba kell helyezni. A zacskóból a levegőt el kell távolítani, légmentesen lezárni, majd forráspont alatti vízben (60-80°C), állandó hőmérsékleten kezelni akár 72 órán át."

További infót is találsz itt: proaktivdirekt.com/magazin/cikk/mi-az-a-szuvidalas-es-miert-jo-ugy-fozni

nagyondurva 2019.02.16. 20:32:18

@látjátok feleim szümtükkel: Ennyi erővel egy részecskegyorsító használati utasítását is betehetted volna.

De mi az előnye?
- nem lesz tőle omlósabb, jobb az oldalas, mivel eleve könnyű elkészíteni
- mivel utána meg is sütöd, a hús magas hőmérsékleten is átesik, ugyanazok az anyagok maradnak benne / bomlanak el, mint ha eleve sütnéd

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.16. 21:14:05

@nagyondurva:

Szerintem tévedsz, mert a már megfőttt húsnak nem kell sokáig nagyobb hőmérséklet ahhoz, hogy a külseje megpiruljon, így a benne maradt anyagok nem bomlanak le olyan mértékben, mint amikor símán sütőbe készül.

Azért én a te módszered jobban pártolom, mert ha éhes vagyok, nincs a főzésre 26 órám, bőven elég ha két óra alatt elkészül, és neki tudok ülni. A fene tudja, hogy 26 óra múlva sült oldalasra leszek-e éhes.

Nem dobnám el azért a szuvidáló készletem sem ha lenne, mert a lefagyasztás és felmelegítés nem elvetélt módszer.

Minden esetre legközelebb ha a boltban látok szuvidált húst, megveszem, és megkóstolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.16. 22:09:15

@látjátok feleim szümtükkel: Azt hiszem nálatok nincs madaras, de itt az Auchanban nagyon sokféle szuvidált hús van. Ha nem lenne saját masinám, biztos megkóstolnám őket!

Pierr Kardán 2019.02.16. 22:56:58

@nagyondurva: Azt mondják, hogy szuvidáláskor a fűszerek jobban behatolnak a húsba, mert a levegő kiszivásával rászorul a páclé a húsra.

Szerintem, ha valaki a húst és a fűszereket berakja egy sütőzacskóba, majd rendesen kinyomja a levegőt a sütőzacskóból, akkor 98 %-ban ugyanezt a hatást éri el, csak nem 24-48 órát melegíti a húst, hanem csak 3 órán keresztül süti :-)

ZexusYT 2019.02.17. 06:48:59

Tényleg nagyon frankó. De aki a sültkrumplihoz ízfokozós "Sültkumpli" fűszerkeveréket használ, az ne írjon kajás blogot...

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.17. 07:51:49

@ZexusYT:

A nátrium-glutamát a természetben is előforduló ízfokozó. Wiki neked is jó barátod, nézz utána!

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.17. 07:54:23

@Pierr Kardán:

Azért némi külömbség a három órás sütés és a 26 órás alacsony hőfokon történő főzés közt csak van, vagy szerinted nincs?

Kumari aki Nilüfer 2019.02.17. 08:49:52

@ZexusYT: De. Írjon. És az is, aki vegetából főz grízgaluska levest, Aki meg nem ért egyet, megírhatja, hogy 1. ő nem így csinálja.2, Nem olvassa. 3. egyik setben sem szól be.

Nincs nekem szuvidálóm, de ha volna kizárólag nagy tételben tartanám érdemesnek használni, a szuvidált cuccokat pedig adagokban lefagyasztan(mint a posztban is van) Szoktam konfitálni, ott pláne nagy adagozok, hiszen nagyon sok vaj-olaj kell hozzá, két kacsacombért neki sem állok.
Az oldalas az egyik leghálásabb alapanyag, van itthon mindig nyersen, konfitálva,és mindig van itthon sütőzacskó..mert a barátom!

Janossz 2019.02.17. 11:41:12

@látjátok feleim szümtükkel:
"Azért némi külömbség a három órás sütés és a 26 órás alacsony hőfokon történő főzés közt csak van, vagy szerinted nincs? "
Hogyne volna! Utóbbi tovább tart.

Janossz 2019.02.17. 13:22:51

@látjátok feleim szümtükkel: Ha még csak!
Még főzni/sütni is!
Mindenféle űrtechnika, meg okostelefon nélkül...
És biztos jók ezek a divatkaják, csak hát nem gondolom, hogy annyival jobbak lennének a hagyományos készítési módnál, hogy megérje velük pepecselni.
De én már csak ilyen konzervatív vagyok.

ZexusYT 2019.02.17. 13:32:35

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor egyél sokat, természetesen. A wikipédia emlegetése? :))))
Ja, nincs íze a sültkrumplinak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.17. 14:16:54

@ZexusYT: Életed első két hozzászólása ... Van még mit tanulnod :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.17. 14:17:58

@Janossz: Főzni, sütni még megtanulhatsz. Sajnos viselkedni már nem fog sikerülni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.17. 14:20:54

@látjátok feleim szümtükkel: 13000 oldalletöltés, és kapunk három kezdő trollt :) Lehet, hogy mégse kéne címlapra kerülni? (Bár én jókat mulatok rajtuk ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.17. 14:27:01

Az év első napja, amikor a teraszon ebédeltünk! 14C fok van, csak egy kis mellény kellett, és belapátoltuk a gulyáslevest sok bőnyeggel és füstölt csilipaprikával. Csak a csipetkét felejtettem el belefőzni, de késő bánat, ebgondolat ...
Feleségem még most állt neki a rizskochnak :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.02.17. 14:30:53

@Andrass9: Nekem is épp ez tűnt fel.
Megvolt a mai kerti menet is, jó lesz jövő héten az irodában pihegni kicsit. :) Ha így marad az idő, pénteken elvetem a sárgarépát, petrezselymet, meg elültetem a hagymákat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.17. 14:52:41

@Waka: Én már a füvet elvetettem vagy egy hete. Csak megmarad?
Lassan indul a csilipalánta farm is (nem merem nevén nevezni, mert kijön a TEK). Elfogyott az 1000 ültetőkorongom, a héten jön az újabb doboz.
Nekem a répák nem igazán kelnek ki, bár kaptunk Békésből magokat. A metélőpetrezselyem viszont szépen nőtt, szintúgy a zeller.
A fokhagyma már ősz óta a földben van, de még nem dugta ki a fejét.
Sajnos a derekam továbbra se százas, pedig holnap is táncolás van ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.17. 16:43:48

@ZexusYT:

Tudod az egyik természetes ízfokozó a garum, ami a rómaiak által is használt ízesítő volt. Ha azok nem pusztultak bele, akkor most sem fog senki.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.17. 16:45:54

@Andrass9:

Más is olvas nem csak a 3 trolltartó. Én meg ráérek, akkor miért ne válaszoljak nekik?

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.17. 16:46:54

@Andrass9:

Én már két napja kókusztejben főtt rizst eszek, és nagyon csucsu.

eßemfaßom meg áll 2019.02.17. 17:11:32

Egyérteműen csak trollonak juthat az eszébe, hogy egy 2-3óra alatt tökéletesre elkészíthető kaját nem biztos hogy érdemes 26 órán keresztül készíteni.

Dikusz 2019.02.17. 17:45:46

@Andrass9: A múltkor úgyis megúsztad a címlapot, most megkaptad. Bár az nem vasárnap volt címlapos.:)))

Dikusz 2019.02.17. 17:46:55

@Andrass9: Na azt megkóstolnám én is.:)

1kutya 2019.02.17. 18:34:00

mondjuk csak úgy farmelléken, de megjegyezném, hogy jelen esetben - aka. oldalas - elég lenne egy fél-1 napos pácolás is, de ha már a hüttőnek dolgozunk, akkor a szuvidálás az ésszerűbb megoldás. a végén ott van készen, csak kicsened a hüttőből és gó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.18. 08:33:34

@eßemfaßom meg áll: @1kutya: Az a gondom ezzel a megközelítéssel, hogy nem állják meg a helyüket. A két elkészítési mód más textúrát, más ízeket eredményez, hisz nem mindegy, hogy hány fokon készül az étel.
Én nem vagyok egy megszállot szuvidáló, kiváncsi voltam, mennyire más, ha csak 72C fokon készül a hús, ezért több változat is készült. Egy laboratóriumban valakik végigpróbálták helyettem a hőfokokat és a főzési időket, így az ő eredményeire támaszkodva választottam ezt a kb 24 óra/72C arányt.
www.seriouseats.com/2015/09/the-food-lab-complete-guide-sous-vide-pork-ribs.html
Egyrészt a 24 óra az kényelmes, mert ma felrakom, holnap ugyanekkor kész, valamint a tesztek szerint itt még kellemesen harapható húst kapunk, ami nem esik szálaira.
Az utósütés persze kell, hogy a kéreg és a Maillard hatás érvényesüljön.
Ezentúl az is fontos, hogy egy nagy adagot egy munkával fel tudjak dolgozni a "csodahüttő" számára :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.18. 09:54:00

@Andrass9:

Egyébként meg ez a szuvidálád eg nagyon jó ötlet ( íztől függetlenül, mert még nem kóstoltam és arról nem tudok semmit ), mert akinek sok a dolga, az csak bekészíti az edénybe a húst, és nem kell vele többet foglalkoznia csak amikor lejárt az idő elővenni, és meg is lehet enni, de be is lehehet fagyasztani. Nem kell állandóan foglalkozni vele. Olyan, mint mosogatógép, azt is csak bekészítjük, beindítjuk, és a tiszta edényt kiszedjük. Mindenki rájöhet erre, ha otthon etetnie, ellátnia kell a családot.

Mindenki okosabb lesz amikor majd fogyni kezd az ideje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.18. 10:21:40

@látjátok feleim szümtükkel: Erre is van már berendezés :) az u.n. "lassú főző", ami egy cserépbélésű (általában kivehető) fazék, és be lehet állítani egészen alacsony hőfokot valamint hosszabb időt is, amin szépen megfő mondjuk egy pörkölt reggeltől délutánig :)
elektromos-fozoedeny.arukereso.hu/f:allithato-homerseklet-igen,idozito-van,melegentarto-funkcio-van,kiveheto-edeny-van,kijelzo-van/?gclid=Cj0KCQiAzKnjBRDPARIsAKxfTRCkMrCtQiG_MVySBTNqBLz3ZWbUu24VIq0MWCFJUiYqNenwhMV_pO4aArSeEALw_wcB

csigafrédi 2019.02.18. 16:41:57

Ez a tányér teljesen jól néz ki, ha 26 órát készült, ha kettőt. Az ember miért ne kísérletezzen, ha van rá mód. Ha lenne szuvid gépem, szerintem egy évig minden "szart" belepakolnék mindenféle időintervallumokra. Mondjuk akkor lehet, hogy kéne egy nagyobb hűtő is.
Szuvidált cuccot ér fagyasztani, vagy kiengedésnél tönkremegy?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.18. 20:00:25

@csigafrédi: Természetesen fagyasztható! Méginkább, mint a nyers alapanyag, mert a bacik nagyrésze már elpusztult. Érdekes módon a szuvidált hús nem veszit a textúrájából, ha fagyasztod/kiolvasztod.
Azzal, hogy zacskóban van a kész anyag, nagyon gyorsan le tudod hűteni jeges vízben, tehát mehet a fagyasztóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.18. 20:12:40

@csigafrédi: Amikor kaptam ezt a masinát a nagylyánytól, elkezdtem kisérletezni tojással. Egy évig kerültem a tojás minden formáját!!!!!
Mostanság egy-egy ételt megfőzök vele, de nem vagyok egy "Fickó", aki szerint ez a megváltás :)
Érdekesek a textúrák, sok lehetőség van a részleges előkészítésben is. Még dolgozom rajta.

csigafrédi 2019.02.19. 09:11:29

@Andrass9: A sejtszerkezet roncsolódása nélküli fagyasztásból kiengedés az egy piszok nagy előny! Rogyásig lehet pakolni a mélyhűtőt szinte teljesen kész kajákkal. Az hatalmas dolog a rohanó hétköznapokban. Nem kell kompromisszumot kötni hét közben az ebédkészítésben. Nálunk általában úgy megy, hogy Vasárnap még sütök le valamilyen húst este, vagy ebédre rendesen megnyomom az adagot. Aztán ahhoz variáljuk hétfőn és kedden a köreteket (saláta, krumpli, főzelék, rizs, stb.) Utána szerdától jön, hogy egy gyors csilis-bab, vagy sajtos csirkemell rizzsel, vagy valami wokos cucc, tésztaételek. El is gondolkodnék ezen a masinán, csak annyira irreálisan magasak az árak, hogy mindig elvetem.

kobold63 2019.02.19. 11:37:55

@Andrass9: már az első lépést elbuknám, az oldalas vásárlást. Itt ilyen nincs, az oldalasról leszedik a húsnak a felét, ugy bontják, szép vékonyra, hogy grillre téve vagy bbq-re, a csontokat lehessen szopogatni. Hasaaljából meg lehet csinálni, az itt a menő darab. De nem szuvidálok, erre nincs semmi excuse-om, időm van főzni, a nagyevők kiköltöztek, nem szeretem a lefagyasztott-felmelegitett ételt, kivételektől eltekintve.

Friss fogyasztásra kipróbálnám, különösen a fűszerek, ízek fokozott átvitele miatt.
Milyen tipusú volt a krumpli (ne irj betüket, az nekem semmit se mond) lisztes vagy szappanos?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 11:48:52

@kobold63: Pedig csak betűkkel tudom leírni :)
A kiflikrumpli Cherie fantázianévvel rendelkezik, és jellemzője, hogy leginkább salátának való, vagyis nem szétfővős fajta. Valószínűleg szappanos, mert nem egy krumplipüré alapanyag...

kobold63 2019.02.19. 12:38:21

@Andrass9: Cheeky, aren't you? BTW, én is ezt gondoltam, mármint a krumplifajtát, igaz, nem ugrott be a kifli forma. Krumpli jöhetne minden formában.

Zoli8181 2019.02.19. 18:15:31

Szia Andrass9!
Nekem annyi kérdésem lenne, hogy a vákuum zacskót hol, és mennyiért veszed? Egyszer már dumáltunk, az én gépemnél lelehet stoppolni a vákuumot és aztán hegeszteni, csak sajna nem mindig sikerül időben, és szaftos cuccokat, ha kiszívja akkor nem zárja le rendesen.
A szuvid fikázóknak… bár már sokan megírták, de én is leírom, amellett hogy, finom puha, k*rvára praktikus, egyszerre több adagot lehet készíteni, amit 10napon belül nem akarok meg enni az megy a fagyasztóba, reggel kiszedem és este 15perc alatt kész a finom husi. Ráadásul a húsik 90%-át akkor veszem, amikor valahol akciós(munkám során sok helyen járok).
Akik meg jeges vízben sokkolják, annak meg javasolnék egy környezet barátabb módszert, pár jégakku meg egy hűtőláda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 19:29:14

@Zoli8181: Szia Zoli8181!
A zacskót is az Aliexpressről veszem, ahonnan tényleg jó minőségű zacsikat kapok. Az esetek többségében BPA mentes anyag jön, ezért nem is igazán fogallkozom vele (jobb a zacskók minősége, mint amit az USA-bl kapok!). Az ára meg töredéke a helyileg beszerezhetőknek. Persze most majd jönnek a burzsujok, hogy ők jobbat vesznek tízszeres áron, de legyen meg az örömük.
Nekem is gondot okoz a szaftos anyagok vákumozása, de eldöntöttem, hogy egyszerűbb kimosni a vákumozó
masinát, mint rinyálni :)
A hűtési akciódhoz meg tanács, hogy a hűtőládát harmadold meg vízzel, és abba tedd a jégakkut! Minden, amit írtál rőla megállja a helyét!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 19:31:26

@kobold63: Nehéz egy feldobott labdát nem leütni :)

Dikusz 2019.02.19. 19:40:10

@Andrass9: Azt hittem azért, mert mosni lehet vele.:))) (viccvót, magas labda...etc)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.19. 20:01:53

@Dikusz: Ne aggódj! Mosni nem lehet vele.....

Zoli8181 2019.02.19. 20:09:26

@Andrass9: Alin még nem néztem, de e-bay, gearbest, bangood, mind drágább mint az "L" "I" "D" betűt tartalmazó németek(én 3000-3500Ft körül szoktam venni 9m 22széles és 6m 30széles csomagot) .
A kimosás sajna nálam nem megoldás, mert ha "szippant a gép" akkor nem zárja le... persze kipróbálom az alis zacsit is. Köszi a tippet.
A hűtőládába természetesen vizet is teszek, egy átlagos ládába, 4-5-6 0,5l-es akkut, amit a szuvidálás vége előtt minimum 1,5 órával előtte belepottyantok.

Boar. 2019.02.20. 09:04:13

@Andrass9: Én a banggoodon veszem a zacskókat, egyedül egy reklámfotón van feltüntetve, hogy "bpa free".
Szvsz. a lidl, aldi kínálatában szereplő zacsik is ugyanezek, még az a kis zöld, baromi nehezen eltávolítható lezáró ragasztószalag is ugyanaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.20. 09:41:30

@Zoli8181: Az az ár nem rossz. Igazság szerint vettem egy nagy rakással, ki kellene átlagolnom az árat, de lusta vagyok :) A masina pedig $20 alatt volt, vettem is kettőt, hogy legyen tartalék (másfél hónap kicsit hosszú várakozás, ha elromlik).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.20. 09:42:26

@Boar.: Sőt még a madaras is azt árulja, csak drágábban :)

kobold63 2019.02.21. 04:46:43

@Andrass9: @Zoli8181: Jól bevált módszerem a nedvesség elszivás meggátlására (bizonyos szintig), hogy kellően öszehajtott papirtürülközőt helyezek a zacskóba, vigyázva, hogy ne kerüljön a lezárandó rész közé. Halat, húst be is lehet keriteni vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.21. 08:54:23

@kobold63: Ha csak fagyasztásra használod a zacskók, úgy érthető. Szuvidáláshoz nem alkalmazható, mert nem akarunk főtt papírt enni :)

Zoli8181 2019.02.22. 11:36:28

@kobold63: érdekesen hangzik, pár próbát megér, mondjuk én ha húst szuvidálok (mondjuk zöldséget még csak egyszer próbáltam 2hétig ált a hűtőben aztán kostolás nélkül ment a szemetesbe), szeretem a levét/szaftják visszaredukálni vagy valamivel felhúzni és sűríteni.

Zoli8181 2019.02.22. 12:05:27

@Andrass9: ha csak simán fagyasztani akarom a pácolt/fűszerezett húsikákat, ahhoz újra használható zipzáras zacsit használok, ami újra használás nélkül is sokkal olcsóbb, tapasztalatom még nincs 2hete fagyasztottam az első adagot, de kézzel a levegő jelentős részét kilehet nyomkodni...azt hogy hány szalnálatot bír ki nem tudom, de az imbuszkulcsos áruházban 6 vagy 800Ft egy 30db 1l és 30db 0,4l-es csomag

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.22. 16:28:57

@Zoli8181: Mi legalább 29 éve használjuk a Ziplock zacskókat, és nincs rá panasz, de muszáj dupla zacskót használnunk, és így is lesz fagysérülés egyes árukon. Kb 2 éve tértem át erre a vákuumzacskóra, ami jobban zár, és ami a legfontosabb, nem megy át rajta a szag sem. Ez sajnos a cipzáros zacsikra nem volt igaz, pedig a legjobbakat vesszük, amit kapni lehet az USA-ban. Mindig lesz benne "hűtőszaga" cuccnak:( Egy darabig használtam szuvidáláshoz is, de ott meg a vízfürdő lett ételszagú, gyakran kellett cserélnem a desztvizet. Most a rövid tárolásra maradt a cipzár, és a nagyobb meg a vízfürdős munkákat már vákuumzacskóval oldjuk meg inkább.

Zoli8181 2019.02.23. 11:55:44

@Andrass9: hát most lelomboztál, bár még két zacskóval is gazdaságosabb...nekem a vákuum zacsival is kajaszagú a víz, szerencsére a kaja nem vízszagú:)
ja még egy kérdés, ami már régóta foglalkoztat, minek desztilált víz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.23. 16:48:31

@Zoli8181: Én úgy válogattam ki, honnan veszek vákuumzacsit, hogy átment-e a kaja szaga a vízbe. Azóta csak azt a márkát veszem.
A desztvíz kérdése nagyon hamar eldőlt: az első szuvidálás után fél napig eceteztem a masinát, hogy a vízkövet kimossam belőle - akkor megértettem, miért kell :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.23. 16:50:16

@Zoli8181: Ja, és ne légy lelombozva, mert a szag nélküli fagyasztáshoz komoly fagyasztógép is kell -24C 2 kilót 24 óra alatt! Akkor nincs vele később gond.

Zoli8181 2019.02.24. 16:10:43

@Andrass9: hát ez a zacsi kérdés egyre jobban böki a csőrőmet, mert nem mindig lesz kajaszagú a víz, vagy a hőfok vagy a zárás lesz a felelős.
akkor jól sejtettem, hogy a vízkő miatt, nálunk elvileg elég kemény de szódabikarbónával pikk-pakk kilehet az edényt mosni, a szuvid kütyű az már macerásabb annak marad a hosszú ecet(5-10használat után) ami aztán megy a különböző szaniterekbe
a fagyasztó műszaki paramétereit nem ismerem, de az egyik egy drágább darab, de különbséget nem tapasztalok köztük, legalábbis szagszempontból, az olcsóbb kicsit jegesedig

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.02.24. 17:33:38

@Zoli8181: A gyorsfagyasztás előnye, hogy nem alakulnak ki jégkristályok, amik roncsolnák a sejteket. Nekem már az előző (még az USA-ból hozott) is gyorsfagyasztós rekesszel rendelkezett, de itthonra pár éve vettem egy Bosch-t. Annak a "szuperhűtése" 2 óra alatt fagyaszt 2 kilót (nagyobb adagokat nemigen fagyasztok egyszerre).
Énnálam a zacskók teteje mindig víz felett volt, tehát csak a műanyagon diffundálhatott át valahogy. Persze a hűtőben ezt nem tudom biztosítani :)

Amatőr 2020.10.23. 08:13:27

Este meghámoztam három(!) nagy fej foghagymát és a nyomóval összezúztam. Azután csontjára vágtam a másfél kiló oldalast, betettem egy jénaiba, besóztam, megborsoztam és bedörzsöltem fokhagymával. Lefedtem nylonfóliával, de reggelre így is szaglott a hűtő.

Reggel fél hétkor elővettem a spéci szuvidáló felszerelésemet – egy mélyebb tepsi + alufólia – és a tepsi aljára tettem vagy 25 dkg (!) disznózsírt, arra fektettem a húsdarabokat, rá a tálból a zúzott fokhagymát, még rádaráltam némi színes borsot, hozzáadtam vagy másfél deci vizet, tetejére egy szerény rozmaringágat, lefedtem alufóliával és betettem 80 fokra a sütőbe.

5 óra elég, hogy omlóssá szuvidálódjon(!) és akkor megszabadítom a fóliától és a rozmaringtól és 180-on sütök rá egy finom kérget 20-30 perc alatt.

Ja és a legfontosabb! A rengeteg fokhagyma és a zsír csodás elegyet alkot! Mindenestül kiöntöm egy üvegtálkába, hogy megfagyjon. A tetején marad a zsír, az alján meg a foghagymás, fűszeres csoda!
Olyan zsíros kenyér lesz belőle újhagymával, esetleg koviubival reggelire ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.23. 09:05:01

@Amatőr: Küdjél belőle, mert nagyon ízesnek hangzik! :)
Boldog lennék, ha a sütőm tudna alacsony hőfokot. De azon túl, hogy max 220C fokra lehet felfűteni, a minimum az 140C fok, így rászorulok a szuvidáló masinára. Persze rendesen konfitálni nagy odafigyeléssel lehet a gázon is (ahogy tették őseink).

Amatőr 2020.10.28. 12:30:44

@Andrass9: Bocsánat, de elírtam! 10-15 óra! Hústól függ!
De a többi igaz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.28. 14:49:27

@Amatőr: Vettem az adást már eleve :)
Az ötleted viszont tetszik, ezt meg tudom csinálni szuvid zacskóban is. Még nem jutott eszembe zsírt tenni a vákuumozott zacskóba, de most megfontolom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.29. 19:17:12

@Amatőr: Nos, előkészítettem a szuvidálós zacskókat a recepted szerint. Majd posztolom, hogy milyen lett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.30. 21:29:45

@Amatőr: Nem gond, ha 74C-ra állítom a szuvid masinát, az általad javasolt 80c helyett? Szerintem az kicsit túl sok :)
Most kapcsoltam be, adok neki 12-15 órát, ahogy írod :)
Eleve két adagot készítek, mert le fogom fagyasztani, oszt majd akkor esszük meg, amikor ráéhezünk!!!
Amógy teljesen követtem az ajánlásodat a 3 fej foGhagymával együtt (el is küldtelek a melegebbre, mire mind megpucoltam!:)
Mivel a pácolást a hütőben vákuumfóliában végeztem, nem lett penetráns illat!

Amatőr 2021.01.12. 12:37:39

@Andrass9: remélem, hogy jól sikerült! Egyébként meg bízz önmagadban és változtass kedvedre a recipén! Szerintem megéri kisérletezni!
( bár a felszedett kilóim ...)
süti beállítások módosítása