Vannak ételek, amelyeknek régi a hagyománya. Krúdy Gyula asztalán rendszeresen megjelent a marhapörkölt magyarosan elkészítve. Zöldpaprikával, paradicsommal és dödöllével.
A Szindbád kalandjaiban is felbukkanó étel vörösborral, valamint kevés sárgarépával rendkívül ízletes. Igen, jól írtam, sárgarépával kiegészítve. Érdemes kipróbálni. Fontos azonban, hogy a szaftos húshoz a legjobb köretet válasszuk. Olyan magyaros módra. A galuska felejthetetlen hozzá, mégis dödölle köretre vágyunk gyakran mindannyian. Végre sikerült elkészítenem. Ellenállni én sem tudtam neki.
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt sajt
- 15 dkg liszt
- só és ételízesítő a fűszerezéshez, valamint kevés zsiradék a pirításhoz
Elkészítés:
1./ A felaprított burgonyát sóval, ételízesítővel valamint fokhagymagerezddel vízben puhára főzzük.
2./ Amikor az étel elkészült, annyi vizet hagyunk rajta, hogy a krumpli mennyiségének harmad részéig érjen.
3./ A burgonyát összetörjük, majd a reszelt sajttal is ízesítjük. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, míg a tészta már nem lesz ragacsos.
4./ A dödölle alapból kanállal kicsi gombócokat formázunk, és forró zsiradékban megpirítjuk őket. Fantasztikus ételt kapunk.
Tipp! A dödöllét próbáljuk ki pirított hagymás szalonna vagy sonka párosításával is. Nagyon erős az íze, így külön tejföllel is kóstoljuk meg.
Jó étvágyat kívánok!
Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége