A Zöldséges

Csíra vagy mikrozöldségek? Van különbség?

2020. október 21. - Zöldséges.com

csirraaa-1_1.png


A csírákat már valószínűleg mindenki ismeri, azonban a mikrozöldségek kifejezés még nem olyan széleskörben elterjedt. Első hallásra csak egy divatos szinonímának tűnhet a csírákra, azonban a valóságban ez két teljesen különböző dolog. Eltérő a növesztési eljárásuk, színük, de még az ízviláguk is.

 

Mik is is pontosan azok a mikrozöldségek?

A mikrozöldségek tulajdonképpen a csírából kifejlődő palánták. A csírákkal ellentétben, a mikrozöldség vetéssűrűsége kisebb. Termesztésük termesztő közeget és fényt igényel. Az első pár napos csírázás után jó ventillációjú, normál páratartalmú körülményre van szükségük. Ebből következik, hogy kevéssé fertőződnek, és baktériumokkal való szennyeződésük kisebb, mint a csíráké. 

Legfőbb különbségek a csírák és a mikrozöldségek között:

 

  •  A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növényi hajtások; a valamilyen ültető közegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek.
  •  Míg a csírák néhány nap alatt kifejlődnek, addig egy mikrozöldségnek 2 hétre van szüksége, hogy vágható méretű legyen. 
  •  A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő). A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek.
  •  A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.
  •  A mikrozöldeket sokkal változatosabban fogyaszthatjuk, akár salátaként, köretként, turmix vagy szósz alapanyagként is. 
  •  Míg a csíráztatáshoz elég a magokat nedvesen tartani, addig a mikrozöldségeket tápanyagdús közegbe kell ültetnünk, hogy kifejlődjön.
  •  A csírákkal ellentétben, a mikrozöldség vetéssűrűsége kisebb. Termesztésük termesztő közeget és fényt igényel. Az első pár napos csírázás után jó ventillációjú, normál páratartalmú körülményre van szükségük. Ebből következik, hogy kevéssé fertőződnek, és baktériumokkal való szennyeződésük kisebb, mint a csíráké.

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldseges.blog.hu/api/trackback/id/tr516249048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása