Túl sok hobbim van.

Ági dolgai

Gumicukor három hozzávalóból? Természetesen!

Vegán recept zselésítőszer és aszalógép nélkül

2020. május 31. - Ági Dolgai

Kertünkben tombol az eperszezon, ám a hosszú szárazság miatt az idei termésben sok az aprószemű gyümölcs. Ez az ízükön persze nem változtat semmit, pláne ha lekvár készül belőlük. De mi lehet még? Gyümölcsszalag!

dsc_1960.jpgFotó: Lefties Photo&Design

Pinteresten láttam pár vonatkozó receptet, de hamar elkedvetlenedtem, mikor megláttam, hogy a nagy részük sertészselatint használ (ami a bolti gumicukrok nagy részében is megtalálható), netalán aszalógép kell hozzá, speciális felszerelés, hozzávaló vagy egyéb boszorkányság. De kis keresgélés után mégiscsak találtam megfelelőt, amihez mindössze három hozzávaló szükséges. El is kezdtem kísérletezni, az első próbálkozás után kiderült, hogy az eredeti recepten kicsit változtatni kell, de a mai adag már jól sikerült.

dsc_1967.jpg

Nem is húzom tovább az időt, íme a recept:

Hozzávalók egy sütőlapnyi mennyiséghez:
- fél kg földieper (esetleg füge, szilva, alma, meggy, szőlő, stb. de ezeket nem merem biztosra mondani, mert eddig csak eperrel lett kipróbálva, de akinek van kedve, kísérletezzék :))
- 2 ek. cukor (vagy ideológiába illeszkedő édesítőszer)
- 1 tk. citromsav/aszkorbinsav, ami tudom hogy két különböző dolog, de ehhez a recepthez bármelyiket használhatod, vagy ha egyik sincs otthon, akkor 2 ek. citromlé

A szárától megtisztított epret botmixerrel vagy blenderben szétküldjük, úgy, hogy lehetőleg egyáltalán ne maradjanak benne darabok. A masszába belekeverjük a cukrot és a citromsavat/levet, majd folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, és ebben az állapotában további 10-15 percig kevergetjük, amíg sűrűsödni nem kezd (vigyázat, amint kicsit lassabban keverjük, azonnal vulkáni tevékenységbe kezd, és ilyenkor forró, mint a láva!). Miután lehúztuk a főzőlapról és biztonságban vagyunk, a sütőtálcára vagy egy tepsibe sütőpapírt helyezünk. Fontos, hogy a tálca szélével képezzen egy kis peremet, hiszen ide fogjuk ömleszteni a forró lávát. Itt ügyeljünk a mennyiségre, nem jó ha túl vastag a réteg, mert akkor nagyon sok időt vesz igénybe az elkészülés.  Nagyjából 3-4 mm vastagon próbáljuk elteríteni az anyagot a papíron, majd mehet a 80-100 fokos sütőbe, megközelítőleg 3 órára. Közben figyelgessük, villával lehet piszkálgatni, hogy hol tart a folyamat. Ha nem marad a villán, akkor jó. Ha úgy járnátok, mint én az első alkalommal, hogy túl vastag lett a massza, akkor sem kell kétségbe esni, kihűlés után (!!!) egy kanál segítségével óvatosan lehet csökkenteni a mennyiségen, majd kis időre mehet vissza a sütőbe míg jónak nem ítéljük. Ha kész, akkor hagyni kell teljesen kihűlni, megszilárdulni. Ilyenkor már olyan masszív, mint egy ív dekorgumi vagy vastagabb karton. Én a pontosság kedvéért bejelölgettem a 2 centit a sütőpapíron, majd egy ollóval csíkokra vágtam az anyagot, majd a képen látható tekercseket formáztam belőlük, így praktikusan fogyaszthatók a sütőpapír lehúzását követően.

Fotó: Lefties Photo&Design

Lehet hogy elsőre kicsit macerásnak tűnik a dolog, de megéri belevágni, hiszen a boltinál egészségesebb, finomabb és természetesebb gumicukrot készíthetünk, az már csak bónusz, hogy kevesebb hulladékkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agidolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr7015732084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása