Tippek a tökéletes sajttortához: így biztosan nem lesz repedezett a teteje

stcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajttorta Amerika egyik kedvenc desszertje, úgy tartják, hogy az ígéret földjén találni a legfinomabbat, méghozzá New Yorkban.

Hiába a kötődés Amerikához, a finomság eredete a görögökhöz nyúlik vissza. Az írásos feljegyzések szerint az ókori görögöknél, az olimpikonok asztalán mindig volt sajttorta.

A sajttorta körülbelül 15 évvel ezelőtt robbant be Magyarországra. Első hallásra sokan megrettentek tőle: hogy kerülhet sajt a tortába? Mára már persze teljesen alapvető és igen népszerű ez a desszert, mindenki tudja, hogy krémsajt kerül bele, ilyen a mascarpone is, amely a tiramisuban is helyet kap. Az első kóstolás után egészen biztosan megszűnnek a kételyek: a kedvelt desszertet otthon is érdemes elkészíteni a megszokott, hagyományos kedvencek mellett.

stct5

A jellegzetes desszert rengeteg verzióban hódít: szinte majdnem mindig krémsajttal készül, a legtöbb amerikai receptben Philadelphia krémsajtot használnak, de mascarponéval, esetleg túróval vagy ricottával is összeállítható, amit csokival, gyümölcsökkel vagy más finomságokkal lehet még cifrázni. A sajttorta készülhet sütőben vagy sütés nélkül, az elkészítése nem nehéz, csupán néhány dologra kell odafigyelni, hogy tökéletes desszertet tegyél az asztalra. Mutatjuk, mire érdemes ügyelni!

Mi legyen az alap?

A sajttorta alapja darált keksz, amit olvasztott vajjal kell egybekeverni. A legjobb, ha háztartási kekszet választasz, de zabkeksszel vagy teljes kiőrlésűvel is el lehet készíteni. A kekszeket aprító segítségével is ledarálhatod, de nyújtófával is összetörheted. A morzsát érdemes felturbózni, ha szeretnéd, keverj hozzá magvakat vagy fűszerezd fahéjjal, úgy sokkal különlegesebb lesz. Vannak azonban olyan receptek is, amelyekben kekszmorzsa helyett omlós tészta a sajttorta alapja.

stct2

Töltelék

Az alapra krémsajt kerül, amelyből nem érdemes az olcsóbb fajtát választani. Ahogy már említettem, az amerikaiak a natúr Philadelphia krémsajtot szeretik a legjobban, de mást is lehet helyette használni, akár mascarponét, esetleg ricottát. A tölteléket nagyon sok mindennel lehet ízesíteni, kerülhet bele méz, kandírozott gyümölcs, csokoládé, kakaó, kávé, likőrök, édes, különleges aromájú fűszerek.

stct4

Így kerüld el, hogy repedezett legyen a teteje!

Három dologra is figyelni kell! Az egyik, hogy amikor a tölteléket kevered össze, óvatos mozdulatokat végezz és a lehető legkevesebbszer forgasd egybe a hozzávalókat. Ha túlkevered, több levegő kerül bele, amitől repedezett lesz a torta teteje.

A másik kulcsfontosságú dolog, hogy sütésnél légy résen, ne süsd túl. Ha a torta széle szilárd és a krém közepe remegős, akkor már ki is veheted a sütőből. Előfordulhat, hogy kocsonyás állagú a krém, akkor nyitott sütőajtónál ajánlott hűteni, úgy nem fog túlsülni a finomság.

Arra figyelj még, hogy párás közegben süljön a torta, vagyis olyan tepsibe állítsd a formát, amelyben egy kevés folyadék is van. A tortaformát mindig alaposan bugyoláld körbe alufóliával, így véletlenül sem jut be a víz a tortához, a párás levegőtől pedig nem fog megrepedni.

stct6

Az elkészült sajttortát szeletelés előtt mindig pihentetni kell, recepttől függ, hogy mennyi ideig, a legjobb azonban, ha egy teljes éjszakát a hűtőben hagyod, másnap könnyedén ki fog jönni a formából és szép szeleteket vághatsz belőle.

Az elkészült tortát kedvedre cifrázhatod, kerülhet karamellás vagy gyümölcsös öntet a tetejére.

A hibernálást is bírja

Ha nagy adagban gyártanád és szeretnél eltenni belőle későbbre is, akkor le is fagyaszthatod. A legjobb módja, ha a kihűlt tortát tálcára teszed, majd a fagyasztóba teszed. Ha picit megfagyott, vedd ki, utána csomagold be a tortát folpackba, még dobozba is beleteheted, néhány hónapig gond nélkül eláll. Fogyasztás előtt csomagold ki, egy éjszakára tedd hűtőbe, így lassan felenged, másnap csak szeletelned kell.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük