Lángossütésre fel! Így készítve biztosan tökéletes lesz

Lángos sütési tippek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lángost otthon is süthetsz, nem kell tőle félni, egyáltalán nem nehéz, csupán néhány dologra kell nagyobb figyelmet fordítani, a végeredménnyel pedig mindenki elégedett lesz.

Tombol a nyár, kezdetét vette a strand- és a Balaton-szezon. Miközben a természet szépségét élvezik a vakációzók, a napozás és pancsolás közben meg-megkordul a gyomor. Ilyenkor pedig kötelező élvezni a strandfalatokat.

Persze otthonról is lehet csomagolni olyan finomságokat, melyek bírják a strapát, és nem romlanak meg a nagy melegben. Ha pedig marad a négy fal, akkor sem kell lemondani a nyári finomságokról, otthon is lehet strandkajákat készíteni, méghozzá nagyon finomakat, és még a pénztárcának is jobban fog esni a házi változat.

Az egyik legnépszerűbb hazai street food a lángos, mely egész évben hódít, mégis nyáron van rá a legnagyobb kereslet. Budapesten vagy a Balatonon rengeteg népszerű helyet találni, ahol fantasztikus lángost lehet kóstolni. Igaz, az árak eléggé megemelkedtek, ezért sokan inkább az otthon sült lángost részesítik előnyben.

Ma már rengetegféle izgalmas lángost lehet kóstolni, de nem volt ez mindig így. Régen a fokhagymás és a sajtos-tejfölös volt a sztár, ma már kérhető a lángos tetejére dinsztelt káposzta, lecsó, csirkepörkölt, vagy ki lehet próbálni különböző töltelékekkel. A tésztát is különböző plusz alapanyagokkal dúsítják, krumplival, kefirrel, joghurttal vagy épp sütőtökkel. Bármilyen receptnek is szavazz bizalmat, vannak bizonyos praktikák, melyeket érdemes megfogadni, mert sokkal könnyebbé és ízletesebbé teszik a lángost.

Amire érdemes figyelni

  • A finomság tésztájába élesztő kerül, amit langyos tejben kell felfuttatni. Ennél a pontnál érdemes a tejet egy kis lábasba mérni, hozzáadni a cukrot és az élesztőt, majd az ujjaddal kevergetve melegíteni. Így érezni fogod a tej hőmérsékletét, nem kell forróra, csak annyira melegítsd, hogy kicsit csípje az ujjadat. Ezután szórhatsz rá egy evőkanálnyi lisztet, és már csak várni kell, hogy felfusson az élesztő.
  • A tészta dagasztásához kell a muszkli, végezz alapos munkát, rendesen dolgozd ki, ez a titka, hogy szép levegősre süljön.
  • A begyúrt tésztát érdemes olajjal kikent edényben keleszteni, mert úgy könnyebb lesz a mosogatás, nem marad felesleges tésztadarabka az edényben.
  • A szépen megkelt tésztát enyhén lisztes felületre is boríthatod, de olajjal kikent dolgozólapra is helyezhető. A tészta kiporciózása után formázz kis gombócokat, utána megint egy kis pihenő, majd jöhet a nyújtás. Itt érdemes kipróbálni több lehetőséget, és amelyik kényelmesebbnek bizonyul, azt alkalmazd. A nyújtás végezhető olajos felületen nyújtófa segítségével, vagy olajozott kézzel húzva is kivitelezhető. A lényeg, hogy a tészta ne szakadjon meg, ezért mindig a közepéről haladj kifelé.
  • A lángos sütésénél lényeges a figyelem. Mindig várd meg, hogy az olaj kellően felmelegedjen, az ideális hőfok a 170-180 fok. Ha türelmetlen vagy, és túl korán dobod a tésztát az olajba, akkor az megszívja magát zsírral, ha pedig túl forró az olaj, akkor könnyen megéghet.
  • A megsült tésztát soha ne pakold egymásra, mindig rácsra sorakoztasd, így szépen lecsöpög a felesleges zsiradék.
  • A lángos frissen sütve a legfinomabb, ezért mindig annyit készíts, amennyi elfogy belőle. Ha nagyobb sereg számára készül, akkor érdemes a kefires tésztás lángost készíteni, mert az a fajta a hűtőben egy hétig is eláll, így mindig lesz kéznél.
  • A töltött lángos készítésénél mindig ügyelj rá, hogy a tészta vékonyra legyen nyújtva, úgy át tud sülni. A tölteléket nem szabad túltolni, mert kifolyhat sütés közben. Ha sajtot is használsz, akkor mindig megfelelően olvadót válassz.

Sajtos-tejfölös lángos

lct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl langyos víz
  • olaj a sütéshez

Feltét:

  • tejföl ízlés szerint
  • reszelt sajt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, először keverjük össze a sóval, utána a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Végül adjuk hozzá a joghurtot, és a vizet is csorgassuk hozzá, dagasszunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk 6-8 darab cipóra, utána kenjük le olajjal, majd takarjuk le 15 percre és pihentessük még.

A tésztagombócot lapítsuk kör alakúra, majd húzzuk ki, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon. Akkor jó, ha a széle vastagabb, a közepe vékony.

A lángost bő, forró olajban süssük aranybarnára (oldalanként 2-3 perc), tejföllel és sajttal megpakolva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük