9 étel, aminek nem árt a fagyasztás: mutatjuk, mivel töltsd fel a hűtőd

coveréf
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az előrelátó konyhatündér több napra főz, a kész fogások tárolására a mélyhűtő tökéletesen alkalmas, persze nem minden ételnek áll jól a fagyasztás, vannak azonban olyanok, melyeket megéri jégre tenni.

A meleg étel áldás, a házi kosztnak nincs párja, ám olykor az embernek egyáltalán nincs kedve főzni. Fáradtság, lustaság vagy a túlzsúfolt napirend, teljesen mindegy, mi veszi el az ember kedvét, az éhségérzet attól még megmarad. Ilyenkor a rutinosak nyúlnak a telefonért és rendelnek valamit, vagy megfogadhatják a nagyi tanácsát és feltölthetik a jégszekrényt a nehezebb, hosszabb napokra.

A nagymamák rengeteg jó tanáccsal látják el az ifjúságot, idővel mindegyik megtérül. Sokan heti menütervet készítenek, a bevásárlást eszerint végzik, minden napra, jó előre kitalálják az ebédet és a vacsorát. Ha pedig végképp le szeretné klónozni az ember a mama szokásait, akkor, amikor ideje és kedve van, tart egy nagy főzős, sütős napot, amikor is finomságokkal tölti fel a mélyhűtőt.

Az előrelátás mindig megtérül, hisz a fagyó nem csak a mirelit pizza és zöldségek tárolására alkalmas. Ha rejtesz bele 2-3 vagy akár több kész fogást, jól jöhet a kiengedett étel. Ez más szempont miatt is hasznos, több idő jut a kikapcsolódásra, és még ilyenkor is házi koszt kerülhet az asztalra. Persze nem mindegy, mi kerül a jégre, mert nem minden ételnek áll jól a fagyasztás. Mielőtt azonban elmondanánk, szerintünk mivel érdemes feltölteni a mélyhűtőt, kezdjünk pár hasznos tanáccsal.

éfct12

Főtt ételek fagyasztásánál ezekre figyelj:

  • Mielőtt jégre kerülne az étel, mindig várd meg, míg teljesen kihűl, így nem csapódik le a pára, nem fog jegesedni a hűtő, és az étel zamata is sokkal jobb lesz felengedéskor.
  • A fagyasztásra szánt ételeket tárolóedénybe és zacskóba is lehet tenni, arra azonban figyelj, hogy edény esetében soha ne töltsd tele, mert az étel térfogata nőni fog a fagyasztás hatására. Ha zacskót használsz, akkor légmentesen zárd le. Üvegben tilos fagyasztani, mivel a hőváltozás hatására széttörhet.
  • Alaplé, mártás vagy fűszernövény fagyasztására használhatsz jégkockatartót vagy szilikonos sütiformát.
  • Mindig címkézd fel a tárolóedényeket, írd rájuk, mi van bennük, hány adag, és a dátumot is jelöld, mikor raktad jégre.
  • Nem csak kész ételeket rejthetsz a mélyhűtőbe, kekszet, kiflit, pogácsát vagy hamburgerhúst is lefagyaszthatsz. Ha ragadós alapanyagokat hűtesz, használj sütőpapírt, tedd a darabok közé, hogy ne tapadjanak össze.
  • A mélyhűtőbe pakolás során mindig ügyelj arra, hogy felülre kerüljenek a régebben eltett ételek, alulra pedig a frissek.
  • A felengedés mindig szobahőmérsékleten történjen.
  • Az ételek kiolvasztásánál mindig hagyatkozz az érzékszerveidre, ha kellemetlen a szaguk, ne vacillálj, azonnal dobd ki az ételt!
  • A már kiengedett ételt soha ne fagyaszd újra!

Ételek, melyeknek jól áll a fagyasztás

Keksz

Mert nassolni mindenki szeret. Igaz, sokkal egyszerűbb kekszet venni, de a házi mindig finomabb, ízlésre szabható, és ha már süt belőle az ember, akkor érdemes dupla adagot. A kekszmasszát egyszerűen csomagold folpackba, formázd henger alakúra, és mehet is a fagyóba.

éfct5

Pogácsa

Lehet az akár füstölt sajttal készült pogácsa is. A sós nassolnivalót nyers állapotában hibernáld, majd a korongokat sütés előtt hagyd szobahőmérsékleten kiolvadni, utána kend meg a tetejüket tojással és szórj rájuk reszelt sajtot, a többit a sütő végzi.

Tavaszi tekercs

Az egzotikus finomságból, a minden földi jóval telepakolt tekercsből érdemes dupla vagy akár tripla adaggal gyártani. Igaz, az elkészítése időigényes, de megéri a belefektetett időt. És ha már úgyis ipari mennyiséggel készül, mehet a fele a fagyóba.

étfct13

Croissant

A franciák kedvelt péksüteménye, a croissant szintén időigényes finomság, csak nagy adagban éri meg elkészíteni, a felét így le tudod fagyasztani. Ezt két módon is megteheted, sütés előtt és sütés után is a mélyhűtőbe teheted.

Fahéjas-szilvás gombóc

Vagy akár lehetne epres vagy barackos gombóc is, bármelyik is legyen, bírja a fagyasztást. Igazi nagyiféle kedvenc, van vele munka, és ha már úgyis belefekteti az ember az időt, akkor készüljön nagy adagban, a fagyóban is jut neki hely. A kiolvasztása szobahőmérsékleten történjen, majd jöhet a forró vizes átmelegítés, morzsába forgatás és a tálalás.

éfct6

Nápolyi spagetti

A zelleres, paradicsomos mártást nem csak spagettire szedve érdemes fogyasztani, próbáld ki pizzára kenve, sokkal finomabb lesz tőle. Az ízekben gazdag ragu remekül bírja a fagyasztást, ha eleve ilyen céllal készíted, akkor főzd sűrűre, kiolvasztásnál keverj hozzá egy kis vizet, így pont olyan lesz, mintha frissen főzted volna.

Csontleves

Az aranyló leves igazi csoda, ízekben gazdag, áldásos tulajdonságokban bővelkedik. Az immunerősítő csontlevest nem csak önmagában érdemes fogyasztani, használd alaplé helyett rizottó vagy más ételek készítésénél.

éfct3

Töltött káposzta

A töltött káposzta az egyik olyan étel, amelyiknek kifejezetten jól áll, ha másnapos, ebből adódóan pedig már sejtheted, hogy a fagyasztás sem árt neki. Csak várd meg, hogy kihűljön a káposzta, aztán töltsd tárolóedénybe.

Chili con carne

A kiadós fogással is érdemes feltölteni a mélyhűtőt, felengedés után ugyanolyan ízletes, mintha frissen készült volna. A menet a szokásos, a kihűlt ételt pakold tárolódobozba, majd zárd rá a tetejét és rakd a mélyhűtőbe. A felengedés a hűtőben történjen, néhány óra múlva tedd tűzhelyre és forrósítsd fel, tálalásnál reszelt sajttal és tejföllel is feldobhatod.

éfct1

Ételek, melyeknek nem áll jól a fagyasztás

Nem minden alapanyagnak tesz jót a hibernálás. Ilyen a főtt tojás, amelynek kellemetlen gumis állaga lesz a fagyótól. A tejtermékeknek sem tesz jót a fagyasztás, ilyen a tejföl. Zöldségek közül a saláta, paradicsom, paprika, uborka sem reagál jól a hidegre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük