Vöröslencsefasírt füstölt sajttal dúsítva – Újhagymával még jobb

vöröslencse fasírt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi tavaszi, egészséges és fehérjegazdag fogás ez a vega fasírt, amelybe vöröslencse és cukkini kerül.

A vöröslencse nemcsak azért jó alapanyag, mert könnyebben megfő, mint a hagyományos, hanem mert rendkívül gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Lassan felszívódó szénhidrát, emellett fehérjében is gazdag, így érdemes beépítened az étrendedbe. Nagyon sokféleképpen felhasználható, például vegetáriánus fasírt készülhet belőle egy kis cukkinivel és sajttal dúsítva. Most egy kicsit több cukkini került a fasírtba, de ha több vöröslencsét teszel bele, élénkebb, vörösesebb lesz a színe.

A cukkinihez a répa is nagyon jól illik, az ebből készült fasírtot is megsütheted sütőben, ahogy a vöröslencséset, és akkor még alakbarátabb lesz. 

Vöröslencsefasírt füstölt sajttal

vöröslencse fasírt recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 250 gramm vöröslencse
  • 1 darab cukkini (kisebb)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 80 gramm füstölt sajt (reszelve)
  • 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 0.5 kávéskanál füstölt pirospaprika
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 1 csipet bors
  • sütéshez olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét enyhén sós vízben főzzük puhára. 10-12 perc alatt megfő. A cukkinit és a sajtot reszeljük le. A hagymákat vágjuk egészen apróra.

A megfőtt lencse, a cukkini és a vöröshagyma felét botmixerrel pépesítsük. Sózzuk, borsozzuk és ízesítsük a többi fűszerrel. Keverjük a masszához a tojást, a maradék lencsét, a hagymákat, a kókuszzsírt, a reszelt sajtot és a maradék cukkinit, illetve annyi zsemlemorzsát, hogy gyúrható masszát kapjunk. Hagyjuk egy kicsit állni. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A masszából formáljuk golyókat, lapogassuk el, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenegessük meg olívaolajjal a tetejüket.

Süssük 25 percig a fasírtokat.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük