A legfinomabb crème brûlée: mentesen is mennyei a franciák kedvence

Creme-brulee-vegan-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciák büszkeségét, a crème brûlée-t akkor sem kell kihagynod, ha nem ehetsz tejterméket vagy tojást: a reformdesszert megszólalásig hasonlít a tradicionális változatra, és még elkészíteni is egyszerűbb.

A hagyományos francia desszert, a crème brûlée zsíros tejszínből és tojássárgájából készül, a tetejére pedig cukorréteg kerül, amit magas hőfokon karamellizáló pisztollyal olvasztanak rá. Innen származik a desszert elnevezése is, ugyanis szó szerinti fordításban a brûlée égetést jelent.

A mentes változat receptje abban különbözik a klasszikustól, hogy nem használ tejszínt, sem pedig tojást, így tej- vagy tojásallergiásként is fogyaszthatod, illetve vegán étrenddel is összeegyeztethető. 

A karamellizáló pisztoly az egyik alapkelléke a desszert elkészítésének, hiszen a roppanós karamellréteg csak ezzel az eszközzel tud létrejönni. Abban az esetben, ha nincsen ilyen kéznél, megpróbálhatod sütőben karamellizálni a cukrot, azonban ha nem elég magas a hőmérséklet, a krém könnyen kiszáradhat és berepedezhet.

Vegán crème brûlée

Creme-brulee-vegan

Hozzávalók 8 személyre

  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 db vaníliarúd
  • 300 ml mandulaital
  • 2 ek cukor
  • 1.5 ek kukoricakeményítő
  • 4 ek kristálycukor (a karamellréteghez)
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes edényben alacsony hőfokon kezdjük el forralni a kókusztejet, és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait.

Egy másik edényben keverjük csomómentesre a mandulaitalt a cukorral és a kukoricakeményítővel, öntsük a kókusztejhez, és folyamatos kevergetés mellett főzzünk pudingot belőle.

Adagoljuk a krémet hőálló tálakba (mérettől függően 6-8 adag lesz), takarjuk le őket fóliával, és 2 órára tegyük hűtőbe.

Szórjunk kristálycukrot a crème brûlée tetejére, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük