Vaníliás citromkrémmel töltött olasz sütemény: a pasticciotto muffinformában is készülhet

pasticcioto2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem annyira bonyolult, mint amennyire első ránézésre tűnik, ha muffinformában készíted, nem lesz gond az összeállításával.

A pasticciotto egy főzött krémmel töltött olasz péksütemény, amit legtöbbször tart- vagy muffinformában készítenek el. A kis "tortácskák" tésztája omlós, a krémje pedig sűrű és selymes, általában vaníliával és citrommal ízesítik. Utóbbiból egyet és kettőt is használhatsz attól függően, mennyire szeretnéd, hogy a gyümölcs íze domináljon a süteményben.

Nem egy gyors desszert, de minden ráfordított másodperc megéri. Valójában sem a tészta, sem a krém elkészítése nem túl időigényes, viszont előbbinek pihennie kell, utóbbinak pedig teljesen kihűlnie, mielőtt az összeállításra kerülne a sor.

A krémet sűrítheted a régi, bevált módon - tehát liszttel -, de keményítővel is, ha azt használnál, kevesebb is elég lesz belőle.

Töltött olasz sütemény

pasticcioto

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 230 gramm liszt
  • 0.25 teáskanál
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 125 gramm vaj

Citromkrém:

  • 180 milliliter tej
  • 160 milliliter habtejszín
  • 4 darab tojássárgája
  • 100 gramm cukor
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 darab biocitrom

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 3 teáskanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Citromkrém:

A tejet és a habtejszínt öntsük egy kis lábasba, reszeljük bele 1 vagy 2 citrom héját (attól függően, mekkora a citrom és mennyire szeretnénk citromosra). Tegyük a lábast a tűzhelyre, majd melegítsük fel a tejet és a tejszínt, hogy jó forró legyen, de ne forrjon. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kézmelegre hűlni.

Egy másik kis lábasban keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a vaníliát, keverjük csomómentesre. Tegyük fel a tűzhelyre, kezdjük el melegíteni, közben öntsük hozzá a meleg tejes keveréket is. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, öntsük egy tálba, fedjük le alufóliával. Tegyük hűvös helyre, hagyjuk teljesen kihűlni.

Tészta:

Az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport keverjük össze egy tálban, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, a tojássárgáját, adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, majd állítsuk össze a tésztát, gyúrjuk, míg egynemű gombóc nem lesz belőle. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki 12 muffinformát.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagra. Szúrjunk ki belőle 8 centi átmérőjű köröket, majd nyomkodjuk őket az előkészített muffinformába, a forma aljára és széleire is jutni fog belőle. A tészta alját szurkáljuk meg villával, majd töltsük mindegyik formát majdnem tele a citromkrémmel. A tészta kilógó peremét kenjük le egy kevés vízzel, majd illesszünk a tetejére egy tésztakört, ez lesz a tető. A túllogó tésztát vágjuk le, a széleket nyomkodjuk össze. Kenjük le a tetejét a tejjel felvert tojással, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre.

Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük