Pihe-puha vaníliás briós: a kelt tésztás finomság muffinsütőben készül

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bársonyos textúrájú kelt sütemény trükkösen, muffinformába adagolva sül szép aranybarnára, kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik a finomságot.

Sokan félnek a kelt tészta készítésétől, pedig felesleges, hisz csak türelem és jó alapanyagok szükségesek ahhoz, hogy valami csodálatosat alkoss. Én különösen az édes péksüteményekért vagyok oda, az utóbbi években annyira rákaptam a kelt tésztás finomságokra, hogy már csak házilag készítem el őket, legyen az kakaós csiga, túrós táska vagy vaníliás briós. A házinak bizony nincsen párja, én még este is képes vagyok legyártani a süteményeket, reggel pedig örülhet neki a család.

A briós tésztája egyszerű, muffinsütőben sütve nagyon mutatós. Az intenzív ízek kedvéért vaníliarudat érdemes használni, a tejbe akár a kettévágott rúd is belekerülhet, vagy készíts belőle házi vaníliás cukrot. A rúd ára elég borsos, így ha nem szívesen adnál ki érte pénzt, használj helyette vaníliakivonatot, a tejbe 2 evőkanálnyit keverj bele, vagy 2 csomag vaníliás cukrot szórj a tésztához. Ha pedig nem szereted a vaníliát, akkor 1-2 teáskanál fahéj kerüljön a tejbe, úgy is nagyon finom lesz a házi briós.

Vaníliás briós

bct

Hozzávalók 14 darabhoz

Briós:

  • 50 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 darab citrom (kezeletlen)
  • 2.5 deciliter tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 7 gramm élesztő
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás (kenéshez)

Tetejére:

  • porcukor ízlés szerint
  • lekvár vagy mogyorókrém
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, puha vajat, a citrom reszelt héját.

A tejet langyosítsuk (a tejet csak langyosítani kell, ne legyen forró!), majd keverjük el benne a porcukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét. Utána az élesztőt is keverjük el a tejben, végül a tojássárgáját is.

Az élesztős tejet adjuk a lisztes keverékhez, dolgozzuk sima tésztává, majd letakarva pihentessük 60 percet.

Pihentetés után a megkelt tésztát dolgozzuk át, utána válasszunk le akkora darab cipókat, amekkorák kényelmesen beleférnek a muffinsütőbe.

A muffinsütőt béleljük ki papírral, a tésztacipókat helyezzük bele, 30 percig pihentessük.

A cipók tetejét kenjük meg felvert tojással, 180 fokosra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt süssük aranybarnára.

A kész brióst szórjuk meg porcukorral, kínáljunk mellé lekvárt, de magában is jólesik.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük