Isteni a törökök aranyszínű fánkja, a Tulumba - A kisült tésztát mézédes szirup öleli körbe

tfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc fánkkülönlegessége, a törököknek is. A Tulumba szokatlan módon készül, a végeredmény mégis egy isteni, édes finomság.

Fánkot mindig öröm falatozni, sütni már nem annyira. Legalábbis sokan tartják úgy, hogy túl macerás az olajban sült finomság elkészítése, a dagasztás, kelesztés miatt inkább lemondanak az édességről. A lustább fánkimádók azokra a receptekre szoktak vadászni, melyekben a hagyományos módszerrel ellentétben sokkal gyorsabban lehet összedobni a fánkot, vagyis a dagasztás és a kelesztés elmarad.

A törökök is büszkélkedhetnek saját pampuskával, amely elkészítése nem a hagyományos menet szerint zajlik, nem kell pihentetni a tésztát, miután összeállt, azonnal lehet vele dolgozni. Azonban az összeállítása kicsit macerásabban történik. A tészta hozzávalóit első körben forró vízben kell összekeverni, majd a folytatásban robotgép segítségével kell egybedolgozni, hasonlít az égetett tésztához. Az elkészült massza ezután habzsákba kerül, majd forró olajba kell nyomni a tésztát és aranybarnára sütni. Az elkészült fánkocskák rögtön fogyaszthatóak, de akkor lesznek igazán finomak, ha édes szirupban mártóznak meg, jó ragacsosak lesznek.

Török fánk

36089457 76d85c255bcd102d7d83ffa259f0d3fc wm

Hozzávalók 40 darabhoz

A tésztához:

  • 6 deciliter víz
  • 20 dekagramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dekagramm liszt
  • 4 darab tojás
  • 1 darab citrom leve
  • 1 evőkanál búzadara
  • porcukor ízlés szerint

A sziruphoz:

  • 25 dekagramm cukor
  • 4 deciliter víz
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab narancs reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

A szirup hozzávalóit tegyük lábasba és hevítsük forrásig, majd tegyük félre hűlni.

A tésztához a vizet hevítsük forrásig, utána a vajat, a sót, a cukrot és a lisztet keverjük hozzá, közepes láng felett 1-2 percig kevergetve főzzük tovább.

A masszát öntsük keverőtálba, hagyjuk picit hűlni, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat, utána a búzadarát és a citrom levét is adjuk a tésztához. Robotgép segítségével addig dolgozzunk rajta, amíg egynemű tésztát nem kapunk.

A sűrű tésztát töltsük csillagcsöves habzsákba, nyomjunk belőle körülbelül 5 centis darabokat a forró olajba. A fánkokat süssük aranybarnára, majd utána rögtön forgassuk a szirupba, szedővel szedjük ki őket és szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük