Szaftos, tépett csirke fűszeresen: a pulled pork alacsonyabb kalóriás verziója

tépetcsirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ízes és szaftos szendvics készülhet a csirkemellből, a titka a lassú sütés, ettől válik téphető állagúvá a hús.

Imádom a tépett csirkemelles szendvicset, elég gyakran is készítem, mindig jó sok fűszer társaságában sütöm olyan puhára a húst, hogy két villával cafatokra tudjam tépni. Az így készült csirkemellet salátákba szoktam keverni, vagy különböző mártásokkal a serpenyőben rápirítok, úgy pakolom házi készítésű zsemlébe. Isteni finom és tartalmas fogás, amivel a nyári összejöveteleken is lehet villogni.

A sültek a családomban nagy kedvencek, apukám a lassú sütés híve, ha éppen ő a konyhafőnök nálunk, szereti alacsony hőfokon sütni a húsokat, mert akkor sokkal szaftosabbak és ízesebbek lesznek. Egyet gondolván csirkemellel is kipróbáltam a lassú sütést.

Fogtam egy hőálló edényt, az aljára vékonyra szelt hagymát borítottam, majd ráfektettem a vastag csirkefiléket izgalmas fűszerekkel, olajjal megöntözve. Ezután kezdődött a lassú sütés, míg a hús elérte az omlós állagot. Időnként nem árt a tepsire nézni, ellenőrizzük a húst, ne száradjon ki, épp ezért, ha valaki úgy érzi, vizet is önthet mellé. A szendvicset mindenki állítsa össze saját ízlésének megfelelően, simán csak reszelt sajttal megszórva is finom lesz, de ajánlott mellé a saláta, esetleg a főtt kukorica.

Tépett csirkemell

tépettcsirkect

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 2 fej hagyma
  • 3 darab csirkemellfilé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 evőkanál mustár
  • 160 gramm méz
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • olaj szükség szerint
  • 8 darab zsemle
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy hőálló edényt, jénai is megfelel, a hagymát vágjuk fel vékony szeletekre, szórjuk bele.

A csirkemellfiléket mindkét oldalukon kenjük be mézzel és mustárral, majd szórjuk a fűszereket a húsra, ugyanúgy minden oldalukat érje. Fektessük őket a vékony hagymaszeletekre, ezután öntsünk rájuk tetszőleges mennyiségű olajat, majd toljuk 120-140 fokos sütőbe 2-3 órára.

A kész húst két villa segítségével tépjük cafatokra, majd pakoljuk zsemlékbe, vagy kínáljuk saláta mellé, de tulajdonképpen bárhogyan ehetjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük