Sűrű gombakrémleves tejszín nélkül: laktózmentes opció gazdagon fűszerezve
Valóságos gourmet levest készíthetsz, ha ezt a receptet követed, amely az összes ízlelőbimbódat lenyűgözi majd.
Az ősz és a tél a gombából készült ételek időszaka, hiszen a szezon miatt ilyenkor nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre a finom alapanyag.
A gombából készült leves hétköznapi fogásként is mennyei lehet, azonban gazdagabban fűszerezve az ünnepi alkalmak fényét is képes emelni. Ez a leves nemcsak mesésen krémes, de a rengeteg gomba, friss fűszerek és kesudió miatt tápláló is. És éppen a gazdag összetételéből adódóan nem szükséges hozzá tejszín vagy főzőkrém sem.
Családi vacsorák és baráti összejövetelek tökéletes indítója lehet, hiszen egyszerű, és akár előző nap is elkészítheted: jól bírja az újramelegítést, és garantáltan nem esik szét, tökéletes az állaga.
Tejszínmentes gombakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g vegyes gombakeverék (csiperke, portobello, laskagomba, szegfűgomba, rókagomba, vargánya, shiitake stb.)
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 150 ml száraz fehérbor
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- 3 db babérlevél
- 2 szál friss rozmaring
- 2 szál friss kakukkfű
- 100 g kesudió
- 1 ek fehér misopaszta
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk dijoni mustár
- 1 tk só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
A gombát tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olajjal, adjuk hozzá az apróra kockázott hagymát és fokhagymát, és dinszteljük 5-6 percig. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és 5 percig pároljuk őket együtt is.
Öntsük rá a fehérbort, és további 3-4 percig pároljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a fűszernövényeket és a kesudiót, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15 percig.
Kanalazzuk egy turmixgépbe a levest (a fűszernövényeket kihagyva), a misopasztát és a szójaszószt, és pürésítsük őket teljesen krémes állagúra.
Tegyük vissza a lábosba, forraljuk fel újra, igény szerint sózzuk, borsozzuk, végül pedig keverjük hozzá a dijoni mustárt.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!