Ress karfiol krémes, tejszínes mártásban - Amíg a tészta kifő, a szósz is elkészül

karfiolos tejszínes tészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű, mégis szerethető recept ez a könnyed tésztaétel, nem kell vele sokat dolgoznod.

A tésztaételek közül az a nyerő, ahol a szósz ugyanolyan hamar készül el, mint amennyi idő alatt kifő a tészta. Ez átlagosan - vízforralással együtt - 15 perc. Az ilyen gyors receptek általában húsmentes fogások, de attól még jól fogsz lakni velük.

Az egyik ilyen az olaszok citromos tésztája, a pasta al limone, amely nem csak egyszerűen készül, de elképesztően frissítő is. A parmezán nem hiányozhat róla, ahogy erről a tejszínes-spárgás tésztáról sem, amit mindenképpen készíts el a szezonban. A karfiol is nagyon jól működik, ha tejszínnel kevered, az ízét reszelt sajttal teheted intenzívebbé. Arra figyelj, hogy ne főzd túl a zöldséget, csak párold meg, mert úgy is elég krémes lesz, miközben roppan a fogad alatt. 

Tejszínes, karfiolos tészta

karfiolos tejszínes tészta recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm tészta
  • 100 gramm sajt (reszelt)
  • 1 fej karfiol
  • 50 gramm vaj
  • 200 milliliter tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint bazsalikom (levél)
  • ízlés szerint szerencsendió
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • tálaláshoz parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát sós, lobogó vízben főzzük al dente-re. Szűrjük le, a főzővizéből egy keveset tegyünk félre. A karfiolt szedjük rózsáira, majd kevés sós vízben pároljuk meg, maradjon egy kicsit roppanós. 

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, tegyük rá az apróra vágott fokhagymát. Öntsük rá a tejszínt és 1-2 evőkanálnyit a tészta főzővizéből, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg egy leheletnyi szerecsendióval. A reszelt sajtot is keverjük hozzá, várjuk meg, amíg kicsit besűrűsödik. A végén forgassuk egybe óvatosan a tésztával és a karfiolllal. Parmezánnal és bazsalikomlevéllel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük