Színes, tavaszi tészta rengeteg friss zöldséggel: könnyed, mégis tápláló ebéd

tészta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldségek előkészítésén túl szinte semmi munka nincs vele, amíg kifő a tészta, elkészül a szósz is.

Ha olyan gyors receptet keresel, ami könnyed, mégis tápláló, ez a zöldséges tészta a tökéletes választás. Hús nincs benne, viszont rengeteg friss, lédús zöldség gazdagítja, cukkini, paprika, zöldborsó, répa és paradicsom. Szezonban zsenge borsóval és édes paradicsommal készítsd, azonban ha nincs erre lehetőség, előbbiből a mirelit, utóbbiból a koktél is megteszi.

A tészta szaftosságáról a zöldségek leve, a vaj és a főzővíz gondoskodik. Utolsó mozzanatként egy kevés parmezánt is keverj a zöldségekhez, ettől még sűrűbb és krémesebb lesz a szósz.

Tavaszi, zöldséges tészta

tészta

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab cukkini
  • 100 gramm zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 200 gramm koktélparadicsom
  • 1 kisebb darab répa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 0.5 teáskanál bazsalikom
  • 50 gramm parmezán
  • 250 gramm tészta
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit és a kaliforniai paprikát mossuk meg, vágjuk kis kockákra. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedekbe. A répát és a fokhagymát hámozzuk meg, a répát zöldséghámozó segítségével vágjuk vékony csíkokra, a fokhagymát zúzzuk össze. A parmezánt reszeljük le.

A tésztát főzzük al dente-re enyhén sós, forrásban lévő vízben, a főzővizéből tegyünk félre 1 decit.

Amíg fő a tészta, melegítsünk vajat és olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá az összevágott zöldségeket. Fedő alatt, 10 percig puhítsuk őket, nem baj, ha levet eresztenek. Öntsük rájuk a citromlevet, fűszerezzük őket oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, keverjük alaposan össze. 

Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzővizet, majd 2-3 perc kevergetés után keverjük bele a parmezánt is. Mikor elolvadt benne, forgassuk bele a kifőtt tésztát. Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük