Párperces szilvás-marcipános sütemény leveles tésztából – Garantáltan kedvenc lesz

szilvássüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A marcipános krém annyira finom, hogy a legegyszerűbb süteményt, vagy jelen esetben leveles tésztát is megkoronázza.

Ezt a szuper receptet az egyik kedvenc szakácskönyvemben, a Sütemények aranykönyvében találtam. Mivel hatalmas marcipánrajongó vagyok, nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb el fogom készíteni a szilvahajókat. A recept nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan, leveles tésztából készül, így semmi dolgunk nincs a sütemény alapjával, sőt, ha kész, kinyújtott tésztát veszünk, még több időt megspórolhatunk.

A krém marcipánból, narancsléből és joghurtból áll, utóbbi kettőre azért van szükség, hogy a mandulamasszából selymes, kenhető állagú krémet tudjunk varázsolni. Az eredeti recept tejföllel keveri ki a marcipánt, úgy is próbáltam már, de joghurttal még finomabb a végeredmény. 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az isteni süteményt lédús, édes szilva koronázza meg, szezonban mindenképpen érdemes elkészíteni.

Szilvás-marcipános süti

szilvássüti2

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 280 gramm leveles tészta
  • 180 gramm marcipánmassza
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál narancslé
  • 5 nagyobb darab szilva
Recept idők

Elkészítés:

A marcipánmasszát, a joghurtot és a narancslevet robot- vagy aprítógép segítségével keverjük krémesre. 

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk kb. fél centi vastag szeletekre. 

A leveles tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 24x40 cm-es téglalapra, majd vágjunk belőle 8 darab 12x10 cm-es lapot. Tegyünk minden tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük 2 centi helyet. A tésztalapokat szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A marcipánkrémből kanalazzunk minden téglalap közepére egy adagot, majd egy vajazókéssel kenjük szét egyenletesen, de a széleken hagyjunk ki egy kis helyet. A szilvaszeleteket szépen sorban rendezzük el a krémen. 

Toljuk a sütőbe, 20-25 percig süssük, míg a tészta aranybarna nem lesz. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük