Szaftos rakott krumpli sok sajttal és tejföllel: másnap még finomabb

rkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, a kiadós fogás izgalmas variációkban kerülhet az étkezőasztalra, soha nem lehet ráunni.

Akár készülhet franciásan, nagyon vékonyra vágott burgonyából, tejszínnel vagy besamelmártással nyakon öntve, vagy magyarosan kolbásszal, szalonnával és sok-sok tejföllel meglocsolva. Bármelyik változatot választod, érdemes nagyobb adagban készíteni, mivel másnap sütőbe tolva, átmelegítve még finomabb is lehet.

Erre figyelj a készítésénél

Ahány ház, annyi szokás, minden séf másra esküszik. Én például, ha rakott krumplit készítek, nem mindig szoktam plusz fűszereket használni, mivel a kolbász tele van ízekkel, nem akarok túlzásba esni. A kolbászt mindig érdemes megkóstolni, így tudni fogod, szükség van-e a sóra és a borsra. Ha mégis fűszerezek, akkor a tejfölbe szoktam keverni őket, az alapízesítők mellé mehet fokhagyma, füstölt paprika vagy szerecsendió, ez ízlés kérdése.

A főzésnél, legyen szó bármilyen ételről, szabadon dönthetsz, mit hogy csinálsz. Az én rakott krumplimba sajt is kerül bőven, ami szintén sós, illetve a zsiradék sem hiányozhat belőle: a tepsi alját érdemes kikenni vajjal, olajjal vagy zsírral, de a kolbászból kisült szaft is elég lehet ahhoz, hogy ne legyen száraz az étel. Ha nagyon szeretnéd, a tepsibe pakolt finomság tetejére is csorgathatsz egy kevés olajat, úgy biztos, szaftos lesz a rakott krumpli.

A sütésnél érdemes figyelni, mivel minden sütő más, én most 200 fokon sütöttem, 20-25 perc után zártam le a sütőt. A kész étel mellé kínálj savanyúságot vagy salátát.

Szaftos rakott krumpli

rkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 8 darab tojás
  • 2 szál kolbász
  • 35 dekagramm tejföl
  • 25 dekagramm sajt
  • ízlés szerint só és bors
  • szükség szerint olaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit alaposan mossuk meg, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. Főzzük közepesen puhára (a főzési idő a krumpli méretétől függ), öntsük le a krumpliról a vizet, hűtsük ki.

A tojásokat főzzük keményre (forrás után 10 percig), utána öntsük le róluk a vizet, hűtsük ki őket.

A kolbászt vágjuk tetszőleges karikákra, a kihűlt krumplit pucoljuk meg, karikázzuk fel, a tojásokat pucoljuk meg, reszeljük le.

A sajtot is reszeljük le.

A karikára vágott krumplik felét pakoljuk tepsibe, a krumplik tetejére kenjük rá a tejfölt, utána szórjuk rá a sajt felét, tojást, végül a kolbászkarikákat is helyezzük az alapanyagokra. A rakottas tetejét a maradék krumplival zárjuk, a tetejére a maradék reszelt sajt kerül.

A rakott krumplit toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg a sajt szép aranybarna színt kap.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük