Selymes mártásban készült citromos csirkemell – Isteni finom a szaftja

ccscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha gyorsan szeretnéd az asztalra tenni az ebédet, csirkemellből érdemes elkészíteni, de kisebb, darabolt csirkéből is tökéletes lesz.

A csirke és a citrusok nagyon jól megférnek együtt, az alábbi könnyű fogásban a citrom levének köszönhetően karakteres íze lesz a szósznak és a húsnak is. Citromból bőven elég 1 darabot használni, hogy kellemesen citrusos legyen a szaft. A végén tejföllel vagy tejszínnel kell egybeforralni, hogy igazán selymes textúrát kapj.

A vajon elősütött húst alaplében kell puhára főzni, a folyadékból érdemes többet is kéznél tartani, mert ha elfő és a csirke még nem elég omlós, akkor vissza kell pótolni. Ez mellnél nem fog előfordulni, de combnál vagy egész csirkénél biztosan. A citromos csirke elkészítése egyszerű, mégse mondhatni hétköznapinak - ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, zsályával fűszerezed.

Citromos csirkemell

ccsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm csirkemell
  • 25 dekagramm rizs
  • 5 dekagramm vaj
  • kevés olaj
  • 2 darab citrom
  • 1 darab hagyma
  • só ízlés szerint
  • 1 deciliter száraz fehérbor
  • fehér bors ízlés szerint
  • 250 milliliter tejföl vagy tejszín
  • 2 deciliter alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzzük ki és tegyük félre.

A megtisztított, hosszában félbevágott csirkemellet sózzuk és borsozzuk. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a húst, nagy lángon pirítsuk meg a csirkemellek mindkét oldalát, ezután vegyük ki őket egy tányérra.

A serpenyőbe - amelyben a hús is készült -  öntsünk kevés olajat, dobjuk rá a finomra vágott hagymát, majd pár perc után a húst is tegyük vissza a serpenyőbe, öntsük fel borral és pároljuk pár percig. Ezután 1 darab citrom levét is facsarjuk rá, öntsük fel az alaplével. Alacsony lángon, fedő alatt pároljuk, amíg teljesen megpuhul a hús, a csirkemellnek nem kell sok idő.

Miután a hús megpuhult, öntsük fel tejföllel vagy tejszínnel, forraljuk egybe, ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk. A megmaradt citromot vágjuk karikákra, tegyük a hús mellé, de a tálalásnál is hasznát vehetjük. A finomra vágott petrezselyemmel is hasonlóan járjunk el, mint a citrommal. 

Rizzsel tálaljuk a fogást.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük