Sűrű, sütőben sült szilvalekvár: nem kell órákig a tűzhely mellett állni

szilvalekvár1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bátran állj neki a sült lekvárnak, sokkal kevesebb macera lesz vele, mintha tűzhelyen főznéd, a sütő végzi a legnagyobb munkát.

Ha szereted a lekvárokat, muszáj kipróbálnod ezt a sütőben sült változatot, a szilva ebben a formában lesz a legfinomabb. Nagyon sűrű, szinte fekete lesz a sütőben, ugyanis a lassú tűzön történő sütésnek köszönhetően elpárolog belőle a nedvesség, az íze koncentrálódik, az állaga kanalazható lesz. Nagyjából 4-5 órára van szüksége, hogy ezt elérje. Semmiképp se emeld fel a lángot, hogy meggyorsítsd a folyamatot, mert azzal csak azt éred el, hogy megég a gyümölcsöd.

Ha édes, érett szilvával dolgozol, lehet, kevesebb cukor is elég lesz hozzá, sőt, egyes receptek egyáltalán nem használnak édesítőt. Ha szeretnéd, akkor pedig fahéjjal vagy szegfűszeggel is feldobhatod, hogy picit fűszeresebb legyen.

Sütőben sült szilvalekvár

szilvalekvár

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 5 kilogramm érett szilva
  • 80 dekagramm cukor (körülbelül)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát alaposan mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magját. 

Mérjük le a szilvát, majd kilónként adjunk hozzá nagyjából 200 gramm cukrot attól függően, mennyire édes a gyümölcs.

Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.

Öntsük a cukros szilvát egy nagyobb, mélyebb tepsibe, oszlassuk el benne, majd toljuk a sütőbe 4-5 órára. Nagyjából óránként keverjük át. Ha nem szeretnénk, hogy ennyire darabos legyen, krumplinyomóval meg lehet törni a puha gyümölcsöt. 4 óra után kanalazzunk egy kevés lekvárt egy hideg tányérra, ha megdermed rajta, akkor már jó az állaga.

A forró lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, majd dunsztoljuk

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük