Sütőben sült almás palacsinta, ez a dutch baby - Nagyon könnyű és habos a tésztája

dutchbaby2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes dupla adagot bekeverni, mert biztosan egy szempillantás alatt el fog fogyni egy serpenyővel.

A dutch baby, vagyis a német palacsinta különlegessége, hogy sütőben, serpenyőben sül. Bár sok köze nincs az általunk ismert palacsintához, megéri adni neki egy esélyt, nagyon habos és könnyű, ráadásul villámgyorsan elkészül, nem kell órákat álldogálni a tűzhely előtt.

A tésztája a sok tojástól és egy kis sütőportól lesz könnyű. Bár leggyakrabban almával készítik, ugyanúgy működik körtével is, sőt, nyáron, mikor szezonja van, érdemes kipróbálni bogyós gyümölcsökkel, meggyel és barackkal is. 

Mivel sok cukor nem kerül a tésztájába, mikor kihűlt, jó alaposan szórd meg fahéjas cukorral, úgy lesz a legfinomabb.

Dutch baby

dutchbaby

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 4 evőkanál vaj
  • 3 darab alma
  • 100 gramm liszt
  • 180 milliliter tej
  • 1 csipet
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 darab tojás
  • fahéjas porcukor (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Az almákat pucoljuk meg - rajtuk is maradhat a héjuk -, majd vágjuk vékony szeletekre.

A vajat tegyük egy 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe (ha nincs ilyenünk, kisebb méretű jénaiba/kerámia tálba), majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.

Közben egy tálban keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a tejet és a felvert tojásokat is. Keverjük alaposan össze, míg egynemű, homogén nem lesz a massza.

A serpenyőt, ha megolvadt a vaj, vegyük ki a sütőből, majd tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.

Kb. 20-25 percig süssük, míg a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük