Könnyed, fűszeres sült karfiolsaláta – Joghurttal kínálva lesz a legfinomabb

sült karfiolsaláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akár vegetáriánus életmódot folytatsz, akár megrögzött húsevő vagy, ezt a sült karfiolsalátát mindenképpen ki kell próbálnod.

A karfiol az egyik kedvenc zöldségem, amelyből nemcsak tápláló levest lehet készíteni, hanem csőben sütve, besamelmártással is nagyon finom. Apróra darálva, tojással keverve pizzaalapnak is tökéletes, úgy még a diétádba is beilleszthető. A karfiol, hacsak nem kevered össze kalóriadúsabb hozzávalókkal, igazi fogyókúrás zöldség.

Ha szereted a zöldségfasírtokat, karfiolból is készíthetsz tócsnit. Érdemes kipróbálnod a sütőben sült karfiolt is, egészen más, diós ízvilágot kap így. Készítheted egészben, de rózsáira szedve is, parmezánnal megszórva. Ez utóbbi hamarabb is készül el.

Az alábbi egészen különleges ízvilágú salátához is először sütőben sül a zöldség, kiegészülve a szintén nagyon egészséges csicseriborsóval. 

Sült karfiolsaláta

sült karfiolsaláta recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 250 gramm csicseriborsó
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1.5 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 150 milliliter joghurt (natúr)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A joghurtot keverjük össze egy csipet fokhagymaporral. 

A karfiolt szedjük rózsáira, és tegyük sütőpapírral letakart tepsire. A csicseriborsóról öntsük le a levét, öblítsük át, majd tegyük a karfiol mellé. Szórjuk meg pirospaprikával, római köménnyel, fokhagymaporral, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Forgassuk át, hogy mindenhol bevonják a karfiolt és a csicseriborsót a fűszerek és az olívaolaj. 

Süssük 25 percig, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Keverjük össze az összevágott petrezselyemmel, majd tegyük egy tálra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Locsoljuk rá a joghurtot, csepegtessünk rá citromlevet. Azonnal ehetjük is. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük