Parmezános bundában sült karajszelet - Omlós és ízletes lesz a hús

sültkaraj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szerencsére van élet a csirkemellen túl, a karaj a sertés legsoványabb része, így tökéletes alternatíva, ha unod a szárnyast.

Még az is szereti a karajt, aki amúgy nem rajong a sertéshúsért, mert túl zsírosnak találja, hiszen ez a legszárazabb része. Nem véletlen, hogy a vasárnapi rántott hús is legtöbbször karajból készül. Nem olyan száraz, mint a csirke, mégsem érzed azt, hogy megetted a heti zsírmennyiséget.

A kis zsírtartalom miatt óvatosan kell sütni, hogy ne száradjon ki. Azt, hogy a karajt olajban vagy zsírban készíted, döntsd el ízlésednek megfelelően, de utóbbival biztosan szaftosabb lesz.

Nem csak rántani lehet a karajt, mustáros-tejfölös szószban is meg tudod sütni, úgy is mennyei lesz. Ha pedig egyben szeretnéd készíteni, akkor vond be izgalmas fokhagymás-mézes ragacsos páccal, csak be kell tolni a sütőbe és nincs vele több dolgod. Ha mégis a bundás verziót kedveled, akkor érdemes egy kicsit változtatni rajta, a lisztet hagyd el és a zsemlemorzsába keverj parmezánt is. 

Sült karaj parmezános bundában

sültkaraj2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 50 gramm zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál bazsalikom (szárított)
  • 50 gramm parmezán (reszelt)
  • 4 szelet karaj
  • sütéshez olaj vagy zsír
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Egy kisebb tálban verjük fel a tojást és a vizet. Egy másik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, a bazsalikomot és a parmezánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A karajokat - ha kell, klopfoljuk - először mártsuk bele a tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe. Jól nyomkodjuk rá a panírt, akár kétszer is.

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és süssük meg a húsokat, minden oldalukat nagyjából 2 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ekkor tegyük őket a tepsire, majd a sütőbe, süssük még 18 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük