Paradicsomos gombóc hús nélkül – Spenóttal készül a vasban gazdag fogás

31581275 2424279 c7aeb4566469eab7a26983168d5d1c15 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A menzás paradicsomos gombóc örök: aki szereti, próbálja ki ezt a húsmentes, rostban és ízekben gazdag verziót is.

Örök kedvenc a paradicsomos húsgombóc: akár olaszos, marhahúsos verzióban eszed spagettivel, akár a klasszikus menzás változatban. Ha kivonod belőle a fő alapanyagot, majd hozzáadsz ezt-azt, hogy kerüljön bele plusz íz és rost, teljesen új, mégis nosztalgikus fogás születik belőle. 

A húsgombócban alapból is van rizs, így annyira nem szokatlan alap ez a gabona a golyóhoz, a leveles spenót pedig nagyon jó ízt ad neki. Egyetlen nehézsége, hogy a spenót rengeteg levet ereszt, így az étel elkészítésének kulcsmozzanata a spenótból kiengedett folyadék eltávolítása. Enélkül a gombócok nem fognak egyben maradni. 

A másik változás a paradicsomszószban következett be, amelyet vöröslencsével kell sűríteni. A vöröslencse nem csak önmagában lehet szuper alap főzelékhez, leveshez, de mártások besűrítésére is kiválóan alkalmas, nem beszélve arról, mennyire megdobja az étel vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmát. 

Ha mégis húsos ételt ennél, akkor ezt a húsgolyót készítsd el, ami spenóttal és paradicsomszósszal tökéletes feltét lesz tésztára. Ha a tésztát most kihagynád, akkor készíts csak gombócokat, besamelmártással tálald, meglátod, milyen sikered lesz. 

Spenótos rizsgombócok

spenotos rizsgomboc cikkhez

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 150 gramm rizs
  • 200 gramm leveles spenót
  • 2 darab tojás
  • só, bors
  • 50 gramm reszelt parmezán/grana padano
  • őrölt szerecsendió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 7 deciliter passzírozott paradicsom
  • 150 gramm vöröslencse
Recept idők

Elkészítés:

A rizst kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt, kevés sóval félkészre főzzük. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.

A spenótot kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Amikor összeesett, szűrőbe tesszük és hagyjuk lecsöpögni. Kinyomkodjuk, amennyi folyadékot tudunk, annyit kipasszírozunk belőle, majd deszkán felaprítjuk, elkeverjük a rizzsel és a tojással, a reszelt sajttal.

A mártáshoz apróra vágjuk a hagymát, kevés vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük a paradicsommal, felforraljuk. Beletesszük a lencsét és még két deci vizet öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, alacsony lángon rotyogtatjuk. Míg fő, a rizsből gombócokat formálunk, majd egyenként a rotyogó mártáshoz adjuk. Alacsony lángon főzzük, míg a lencse is megpuhul és a gombócok is megfőnek. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük