Isteni, fűszeres joghurtban pácolt csirkecomb: spenótos szósz öleli körül a húst

spenotos-csirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled az indiai konyhát, próbáld ki a spenótos csirkecombot, a joghurtban pácolt hús vajpuha, a szósz pedig krémes és fűszeres.

A palak chicken, avagy a spenótos csirke egy indiai curry, amelyben a hús joghurtos-fűszeres pácban áll, majd spenótos szószban fő készre. Ízeiben hihetetlenül izgalmas és összetett fogás, ráadásul nem tudunk ennél jobb módot a spenót felhasználására. 

Mind a pác, mind a szósz nagyon fűszeres, de nem kell tőle megijedni, a végére szépen összeállnak a különböző aromák, tökéletes egységet alkotnak. Szerencsére egyik hozzávaló sem túl különleges vagy nehezen beszerezhető, a legtöbb üzletben elérhetők ezek a fűszerek, garam masalát pedig ázsiai boltban biztosan találsz.

Bár alapvetően combbal szokás készíteni ezt az ételt, nyugodtan használhatod a csirke más részeit is, mellből még hamarabb elkészül. 

Spenótos csirkecomb

spenotos-csirke2

Hozzávalók 8 személyre

Hús:

  • 1 kilogramm csirkecomb (vagy más részei)
  • 250 g joghurt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér (reszelt)
  • 1 db zöld chili
  • 1 tk
  • 1 tk bors

Spenót:

  • 300 g leveles spenót
  • víz

Egész fűszerek:

  • 1 tk római kömény (egész)
  • 4 db zöld kardamom
  • 4 db szegfűszeg
  • 8 szem fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 db fahéjrúd

Szósz:

  • 1.5 tk chilipor
  • 0.75 tk kurkuma
  • 2 tk koriander (por)
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 tk garam masala
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 1 ek citromlé
  • 3 ek olaj
  • 2 ek vaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a húshoz valókat: a hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk durvára, a chilit karikázzuk össze. Tegyük őket a gyömbérrel együtt egy aprítógépbe, majd dolgozzuk szinte pépessé. Az így kapott zöldségpépet keverjük össze a joghurttal, sóval és borssal, majd forgassuk bele a csirkecombokat. Fedjük le, tegyük a hűtőbe 1 órára.

A spenótot tisztítsuk meg, majd tegyük forrásban lévő vízbe 2 percre. Utána szűrjük le, tegyük rögtön hideg vízbe. Ha lehűlt, tegyük turmixgépbe, majd pürésítsük.

Az olajat és a vajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá az egész fűszereket. Addig pirítsuk őket, míg illatozni nem kezdenek. Adjuk hozzá a fűszeres joghurtba pácolt csirkecombokat, majd 2 perc után a chiliport, kurkumát, koriandert, sűrített paradicsomot is. Adjunk hozzá 120 ml vizet, várjuk meg, míg forrásnak indul, fedjük le, majd alacsony lángon főzzük 10-12 percig.

Ekkor adjuk hozzá a spenótpürét, a garam masalát és a szerecsendiót is. Amikor forr, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük még addig, míg a combok teljesen megpuhulnak és átfőnek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük