Krémes spanyol fokhagymaszósz, avagy aioli: házi majonéz az alapja

aioli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem feltétlenül randikaja, ennek ellenére mindenképpen érdemes kipróbálni, egy egyszerű pirítóst is feldob.

Mióta először Spanyolországban jártam, azóta keresem a tökéletes aioli, vagyis a krémes fokhagymaszósz receptjét, amelyre végül a The Food Charlatan oldalán bukkantam rá. A klasszikus recept tojásból és olajból készül, habár az egyszerűsített változatok majonézt használnak alapnak, érdemes az eredetit kipróbálni.

Fontos, hogy ne félj a fokhagyma használatától, annak kell dominálnia a receptben, és a citromlével se spórolj. Ha szeretnéd, egy kevés dijoni mustárral még pikánsabbá teheted a szószt, de az el is hagyható. 

Az aiolit nem csak mártogatósként kínálhatod, próbáld ki melegszendvicsként is, kenyérre kenve, sajttal borítva, sütőben összesütve, mennyei és gyors vacsorát tálalhatsz belőle.

Spanyol fokhagymaszósz, aioli

aioli2

Hozzávalók 2 decihez

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk
  • 1 tk citromhéj
  • 3 ek citromlé
  • 0.5 tk dijoni mustár
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 120 ml olívaolaj
  • 120 ml napraforgóolaj
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát pucoljuk meg, majd zúzzuk össze. Keverjük hozzá a sót, míg egynemű paszta nem lesz belőle.

Tegyük a sós fokhagymát aprítógépbe/turmixgépbe. Adjuk hozzá a citromhéjat, keverjük vele össze. Mehet rá a citromlé és a mustár is, keverjünk mindent egybe, majd hagyjuk állni 15 percig.

Adjuk a tojást és a sárgáját az alaphoz. Indítsuk be a gépet alacsony fokozaton, majd miközben a gép keveri a hozzávalókat, kis sugárban, fokozatosan öntsük hozzá az olíva-, majd a napraforgóolajat. Ha elkeveredett benne nagyjából, vegyük feljebb a fokozatot. Ha szép egynemű, krémes a szósz, kóstoljuk meg, mehet még bele só vagy citromlé.

Kész is van, mártogatósként kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük