Puha, sonkás-sajtos perec: a kelt tészta kacsazsírtól lesz omlós

sspcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az isteni perec nem a megszokott módon készül, a tésztája puha és sonkakockák sülnek bele.

A perec hallatán sokan egyből a jó öreg, ropogós sós perecre gondolnak, de a csokival bevont változatok is népszerűek. A perecet máshogy is el lehet készíteni, az egyik legfinomabb változatban pihe-puha tésztával, sonkával és sajttal készül.

A perec tésztája foszlós, amit 3 alapanyag tesz különlegessé. A puhaságát a kacsazsírnak köszönheti, de kerül még bele sonka is, amitől sokkal gazdagabb lesz, a tetejére pedig reszelt sajtot kell szórni, amiből, ha szeretnél, a tésztába is dolgozhatsz 1-2 marékkal. A perec 2-3 napig is puha marad, de addigra már úgyse lesz belőle, olyan finom, hogy addig jár rá az ember, míg az utolsó morzsa is el nem fogy.

Sonkás-sajtos perec

sspct

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 50 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor
  • 2.5 dekagramm friss élesztő
  • 3 deciliter langyos tej
  • 2 evőkanál kacsazsír
  • 8 dekagramm sonka
  • 15 dekagramm zsíros sajt
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, majd a kacsazsírt és az apró kockákra vágott sonkát. A felfuttatott élesztőt is adjuk a lisztes keverékhez, utána alaposan dagasszuk ki a tésztát.

A begyúrt tésztát meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt. A pihentetés után lisztezett felületen osszuk kis cipókra (10-14 darab körül), majd a kis cipókat sodorjuk hosszú rudakká (40 centiméter) és formáljunk belőle perecet.

A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással, utána szórjuk meg reszelt sajttal, toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük pirosra.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük