Egyszerű, habkönnyű sifon piskóta: tejtermék nélkül, narancslével készül

sifon
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A narancslétől és az olajtól omlós és szaftos a tésztája, akár több nap után is puha marad, nem szárad ki.

Erre a szuper receptre egy véletlen folytán bukkantam rá, valamilyen különleges piskótareceptet keresgéltem, amit főzött krémmel megtölthetek, amikor szembe jött velem a sifon piskóta. Bevallom, soha nem hallottam még róla, de az, hogy tejtermék nélkül, narancslével és olajjal készül, felkeltette az érdeklődésemet.

Állagra habkönnyű, rugalmas és picit szivacsos, lukacsos, nem véletlen az elnevezése, éppen olyan, mint a sifon. Különlegessé az teszi, hogy tej helyett olaj kerül bele, ettől több napig puha marad, nem szárad ki, a narancslétől pedig isteni finom lesz.

Szinte bármilyen formában elkészíthető, legyen az torta- vagy kuglófforma, akár kisebb méretű tepsi, de még muffinformában is megállja a helyét.

Sifon piskóta

sifon2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 280 gramm liszt
  • 300 gramm cukor
  • 1.5 evőkanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 8 darab tojás
  • 180 milliliter narancslé
  • 180 milliliter olaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 30 cm átmérőjű torta- vagy kuglófformát, vagy egy 23x33 cm-es tepsit. 

A lisztet szitáljuk át, majd adjunk hozzá 200 gramm cukrot, a sütőport és a sót. Tegyük félre.

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a narancslével és az olajjal. Öntsük a keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd robotgéppel alaposan keverjük össze, míg könnyű és habos nem lesz.

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral. Óvatosan, spatula segítségével keverjük a habot is a masszába.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd kb. 45 percig süssük. Mikor kész, borítsuk ki a formából, majd hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük