Kalóriaszegény cukkinilepény sütőben sütve: az olvadt sajttól lesz szaftos

cukkinis falatka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lédús cukkinit ezerféleképpen felhasználhatod, most készíts belőle puha és nagyon sajtos nassolnivalót.

A cukkini szerintem megunhatatlan zöldség. Pedig magában nem egy ízbomba, finoman szólva sem, de ez a tulajdonsága pont az előnyére válik, hiszen bármivel ízesítheted. A különféle sajtok nagyon jól állnak neki, választhatsz karaktereset, de vegyesen is, például kemény sajtot és mozzarellát.

A cukkini nagyon lédús zöldség, ez nyáron különösen fontos, amikor igyekezni kell minden formában pótolni a folyadékot. Ha szereted a főzeléket, akkor a tökhöz hasonlóan cukkiniből is készíthetsz, tejföllel tökéletes lesz. Ha pedig nassolnivalóra vágysz, akkor sok sajttal keverd össze a lereszelt zöldséget, süsd meg, és még forrón tálald, majd élvezd, ahogy nyúlik benne az olvadt sajt. Érdemes zsírosabb és kevésbé zsíros fajtákat keverni bele. 

Sajtos cukkinilepény

cukkinis falatka recept

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 darab cukkini
  • 200 gramm mozzarella
  • 1 darab tojás (L-es)
  • 1 kávéskanál fokhagymasó
  • 70 gramm parmezán (reszelt)
  • a tetejére sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 

A cukkinit alaposan mossuk meg, majd közepes lyukú reszelőn reszeljük le. Alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

Tegyük egy tálba, üssük hozzá a tojást, és keverjük hozzá a reszelt parmezánt és a mozzarellát. Ízesítsük a fokhagymasóval. Keverjük össze az egészet, és a masszát egyenletesen nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Süssük 15 percig, majd vegyük ki és szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, és süssük további 5 percig, hogy a teteje megpiruljon. Vágjuk téglalapokra, és még melegen együk meg. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük