Ricottás-spenótos lasagne selymes besamellel és fűszeres paradicsomszósszal

spenótosricottás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes kísérletezni a lasagne-receptekkel, a vegetáriánus lehetőségeknek se szeri, se száma, de kétségkívül az egyik legfinomabb a spenótos-ricottás verzió.

Amennyire Garfield imádja a lasagnét, legalább annyira szeretjük mi is, és bár a lasagne bolognese-nek nincsen párja, néha jólesik egy könnyedebb, zöldségesebb változatban elkészíteni. A spenót, a ricotta és a fűszeres paradicsomszósz hármasa tökéletes, ráadásul mindezt megkoronázza a rengeteg mozzarella. 

Ezt a vega verziót tényleg szívből ajánlom a húsevőknek is, ugyanolyan laktató, ízgazdag fogás, mint a bolognai szósszal készült társa, csak egy leheletnyivel frissebb, könnyedebb. Különösen jól illik mellé egy pohár vörösbor, akár vasárnapi ebédként is megállja a helyét.

Ricottás-spenótos lasagne

Ricottás-spenótos-lasagne

Hozzávalók 6 adaghoz

A besamelhez:

  • 120 gramm vaj
  • 120 gramm liszt
  • 1.6 liter tej (szobahőmérsékletű)
  • ízlés szerint só, fehérbors, szerecsendió

A paradicsomszószhoz:

  • 7 deciliter passata
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál zsálya
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • ízlés szerint só, bors

A töltelékhez:

  • 500 gramm ricotta
  • 1 kilogramm friss spenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors

Az összeállításhoz:

  • 500 gramm lasagnetészta
  • 250 gramm mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

Előkészítjük a spenótot: megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, a fokhagymát pedig lezúzzuk. Egy jó nagy, tűzforró serpenyőben (a wok még jobb ehhez) kevés olajat hevítve több részletben átforgatjuk a spenótot, minden adagot külön sózva-borsozva és egy adag zúzott fokhagymával ízesítve. Lehet jó intenzíven fűszerezni. Az összeesett spenót még sok levet enged, érdemes ezért az egészet egy szűrőbe pakolni és hagyni lecsepegni.

Közben megcsináljuk a paradicsommártást: a passatát egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát, sót, borsot és közepes lángon 3-4 percig rotyogtatjuk, majd lehúzzuk a tűzről.

A besamelhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és 1-2 percig hevítjük. Ráöntünk 1 liter szobahőmérsékletű tejet, gyorsan csomómentesre keverjük. Ahogy sűrűsödik, hozzáadjuk a többi tejet is, egy hígabb besamelt kell kapnunk végeredményül. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük.

Összeállítjuk a lasagnét: egy tepsi aljára öntjük a paradicsomszósz felét, egyenletesen elterítjük. Rápakolunk egy réteg lasagnetésztát (nem baj, ha itt-ott kicsit fedik egymást a lapok), meglocsoljuk annyi besamellel, hogy mindenhol befedje a lapokat, majd erre pakoljuk a spenótot, végül pedig a ricottát, mindkettőt egyenletes, vékony rétegben. Jön egy újabb réteg tészta, innen ismétlődik minden kétszer. Az utolsó, negyedik réteg tészta előtt viszont a spenótos-ricottás rétegre jön a besamel, arra a tészta, és a tetejére már csak a maradék paradicsomszósz kerül. Végül az egészre egyenletesen rátépkedjük a mozzarellát.

Mehet be a sütőbe 200 fokon 20 percre, utána pedig már csak 15 perc pihentetésre van szükség és a lasagne már tálalható is.

Ha húsos verzióra vágysz, itt találod a tökéletes lasagne bolognese receptjét.

Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük