Így lesz a legfinomabb az aranybarnára sült rántott gomba – A fajtája sem mindegy

rántott gomba cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Panírozd be és rántsd ki a gombát, tökéletes fogást készíthetsz a fehérjedús csemegéből.

A rántott gomba nagyon népszerű fogás, akár fő-, akár előételként is megállja a helyét. Nemcsak a panír ropogóssága fontos, hanem az is, hogy a megfelelő fajtájú gombából készítsd el. Ősszel amúgy is gombaszezon van, lehet válogatni, hogy melyiket panírozod. Akár variálhatod is őket, ránthatsz különböző fajtákat is.

A legjobbak a vargánya, a csiperke és a nagy kalapos gombák, mint például az őzláb. Az őzlábnak csak a kalapja rántható, a tönkje nem. A csiperkének az az előnye, hogy egész évben kapható. A rántott gomba elkészítése egyébként roppant egyszerű és gyors -  csak meg kell tisztítani, bebundázni és bő olajban kisütni. Tartármártással kínálva lesz tökéletes. 

Ha a hagyományos panír helyett mást szeretnél kipróbálni, készítsd el sörtésztában. Aki pedig nem szeretne lemondani a húsról, az se csüggedjen, a gomba kiválóan illik például a csirkecombhoz

Rántott gomba

rántott gomba recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm csiperke
  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál tej
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint
  • 6 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat alaposan tisztítsuk meg a földtől és egyéb szennyeződésektől, majd daraboljuk fel. Nem kell túl kicsikre, de ha szeretnénk, egészben is hagyhatjuk. 

Egy tálban verjük fel a tojásokat, öntsünk hozzá tejet, sózzuk, borsozzuk. Egy tányérba tegyünk lisztet, a másikba zsemlemorzsát. Forgassuk meg a gombákat először a liszben, aztán a tojásban, legutoljára pedig a zsemlemorzsában. Sorakoztassuk őket egy papírtörlővel bélelt tálcára vagy egy tányérra. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd süssük meg benne a gombákat, egyenként körülbelül 3 percig, úgy, hogy közben forgatunk rajtuk. 

Tálalás előtt hinthetünk rá egy kevés sót is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük