Könnyed rakott cukkini rengeteg sajttal – Tejszín nélkül is krémes lesz

cukkini rakottas1 cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lehető legegyszerűbben és leggyorsabban készítheted el ezt a rakott cukkinit, amely egyáltalán nem terheli meg a gyomrod.

A rakottas ételek közül talán a rakott krumpli a legnépszerűbb, amely hagyományosan sok kolbásszal és tojással készül. Nem kell mindig ragaszkodni a megszokott ízekhez, elkészítheted tavaszi formában is, kolbász helyett sonkával és többféle zöldséggel. Süthetsz teljesen vegetáriánus fogást is, például karfiollal, amit besamelmártással rétegezz, hogy jó krémes legyen. 

Ez a cukkinis változat viszont anélkül lesz krémes, hogy tejszínt kellene hozzáadni, egyszerűen csak a cukkini kisült leve és a tojás teszi szaftossá. A tetejét szórd meg extra sajttal, nagyon finom lesz rásütve.

A cukkini nagyon egészséges, ráadásul kalóriában szegény zöldség, amelyet bátran fogyaszthatsz a fogyókúrád alatt is, és ha a zsírosabb sajtot lecseréled mozzarellára, akkor még a zsírtartalmat is mérsékeled. Eheted könnyed főételnek, de akár köretnek is. A cukkini nem túl karakteres ízű, ha úgy érzed, tehetsz bele más szezonális zöldséget is. 

Rakott cukkini

cukkini rakottas1 recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab cukkini (nagyobb)
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm sajt (reszelt)
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

A cukkinit alaposan mossuk meg, karikázzuk fel, majd a karikákat vágjuk kisebb kockákra. Tegyük bele egy 35x25 centiméteres tűzálló tálba. Öntsük rá az olajat. A tojásokat a sóval, borssal és fokhagymaporral verjük fel, öntsük a cukkinira. Szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal. 

Süssük a cukkinit 35-40 percig. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük