Egészben sült, csípős piri-piri csirke: a bőre ropogós, a húsa szaftos

cscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kiterített, szép pirosra sült madár rabul ejti a pikáns ízek szerelmeseit. A tüzes, fűszeres keverék egyszerűen összeállítható, friss chilipaprika és chiliszósz adja meg a karakterét.

Az egyben sült csirke igazi ellenállhatatlan finomság. A szárnyas nagyon jó alapanyag, hisz szereti a fűszereket, ezért izgalmas ízkombinációkban lehet kipróbálni. Ez a recept kifejezetten azoknak kedvez, akik nem riadnak vissza a pikáns ízektől.

Hogy az egyben sült csirke egyenletesen át tudjon sülni, érdemes a gerincét eltávolítani, így kiterítve pirulhat a madár. A fűszerezése nagyon egyszerű, a csípős ízesítőket robotgép segítségével kell simára pürésíteni, ez a massza kerül rá. Hogy az ízek minél intenzívebbek legyenek, érdemes hűtőben pihentetni a húst, egy éjszakát is állhat így. Ha a receptben leírtakat nem találod elég csípősnek, akkor 1-2 darab jalapeño paprikát is adhatsz a fűszeres páchoz, és még tabascoszószt is kínálhatsz mellé.

Piri-piri csirke

csct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg egész csirke
  • 2 darab chilipaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 3 evőkanál chiliszósz (enyhe vagy erős)
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét fektessük vágódeszkára úgy, hogy a gerincoszlopa legyen felül. Egy éles olló segítségével mindkét oldalon vágjuk ki a madár gerincét. A csontos részt csomagoljuk be és tegyük a fagyasztóba, alaplékészítésnél meg hasznát vehetjük.

A gerincétől megszabadított szárnyast ezután fordítsuk meg, a mellrésze legyen felül. A combrésznél kicsit vágjuk be az ízületet, majd a mellét lapítsuk ki.

A chilipaprikát daraboljuk fel, és tegyük aprítógépbe az összes többi alapanyaggal, keverjük sima pürévé. Ezzel a fűszerrel kenjük be alaposan a csirke bőrét, majd tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízek átjárják a húst.

A pihentetés után a csirkét tegyük tepsire, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-50 percig (tovább is lehet sütni néhány perccel). 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük