Krémes, frissítő, citromos petrezselyempesztó: kesudió az alapja

petrezselyem-pesto
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Friss bazsalikomot szerezni nem mindig egyszerű, petrezselyem viszont mindenhol kapható, és ugyanolyan, ha nem még finomabb pesztó készülhet belőle.

Imádom a pesztót, bármilyen formában, bármilyen zöldfűszerrel: nem csak a klasszikus bazsalikomos-fenyőmagos változatnak érdemes adni egy esélyt, petrezselyemmel is isteni lesz. 

A fenyőmagot is lecseréltük, a picit édeskés kesudió váltotta fel, mellé pedig a kötelező parmezán került, illetve a fokhagyma és az olívaolaj sem maradhatott ki. Hogy még frissebb legyen az összhatás – és mivel nagyon jól passzol a petrezselyemhez – citromlevet is kevertünk bele, a köbre emelte a pesztót.

A kész pesztót tésztával is összekeverheted, de paninit is készíthetsz belőle, kenheted kenyérre, sőt, mártogatósnak is beillik.

Petrezselyempesztó

petrezselyem-pesto2

Hozzávalók 4 személyre

  • 100 g petrezselyem
  • 40 g kesudió
  • 3 ek citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 120 ml extraszűz olívaolaj
  • 40 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A petrezselymet öblítsük át. A szárát nem kell levágni, maximum a csúnya részeket. 

Tegyük egy aprítógépbe a kesudióval, zúzott fokhagymával, citromlével, fűszerekkel együtt. Kezdjük el összedolgozni, időnként kaparjuk le az aprítógép oldalára ragadt leveleket, míg mindent egészen apróra össze nem vág.

Miközben megy a gép, kezdjük el hozzácsorgatni az olívaolajat. Addig pürésítsük az alapanyagokat, míg egészen krémes nem lesz a pesztó. Ekkor adjuk hozzá a parmezánt, azzal is dolgozzuk össze.

A kész pesztót hűtőben tároljuk. (Egy adag fél kiló tésztához elegendő.)

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük