A pergős rizibizi isteni köret húsok mellé – Zsenge borsóból készítve a legfinomabb

36297807 2773923 55b3bdb01fd0698070bec6b8524ad22d wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rizs és borsó, igen, ez a rizibizi, a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb körete, amit még a válogatós gyerekek is jóízűen fogyasztanak el.

Ha feltenném a kérdést, melyik köretet szereti jobban a család, a rizst vagy a krumplit, szerintem a burgonya aratna diadalt. A rizs egészséges és sok lehetőséget rejt magában, mégsem tartozik a kedvencek közé. Vagy mégis?

A rizibizi igazi retró köret, régen sokkal népszerűbb volt, rántott hús és -sajt mellé előszeretettel kínálták, a kisvendéglők étlapján mindig szerepelt, kicsik és nagyok egyaránt imádták. A rizibizi eredetileg rizottó-féleség, csak még attól is hígabb, leginkább levesre emlékeztető előétel. Nálunk ez a finomság pergős rizzsel készül és köretként szokás kínálni, főleg frissensültek mellé. Az egyszerű köret zsenge borsóból készítve a legfinomabb, friss, finomra vágott petrezselyemmel egybeforgatva, de megbocsájtható, ha mirelit vagy konzerves borsóból készül, ha más nem áll a rendelkezésedre.

Pergős rizibizi

36297837 51884705117bb0a8f95173b33a11aa04 wm

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre rizs
  • 300 gramm borsó
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 bögre víz
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rizst pirítsuk meg az olajon, közben kevergessük. 2-3 perc után öntsük rá a vizet, szórjuk rá a borsót és fűszerezzük sóval, borssal.

A köretet fedjük le, kis lángon pároljuk készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük