A klasszikus pásztortarhonya receptje: a menzakaja, amit imádunk

pásztor tarhonya cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tarhonya olyan lelki étel, mint a krumplifőzelék vagy a húsleves, vagyis mindig nagyon-nagyon jólesik.

Egy étel, amihez minden van egy átlagos kamrában, hűtőben: tarhonya, krumpli, kolbász, esetleg hús vagy virsli kiegészítésül. De mehet bele paradicsom, paprika, ha éppen van, mi most aszalt paradicsomot tettünk bele. Nagyon jó mellé még egy kis savanyúság is, sőt, én nem is tudnám elképzelni nélküle.

A tarhonya az egyik legrégebbi magyar tésztafajta, régen kézzel készült, és én máig is ezeket a szabálytalan, girbe-gurba, házias fajtákat választom, nem a gépi verziót, szerintem finomabb is és sokkal könnyebb fogkeményre főzni.

Az ételnek külön előnye, hogy jóformán elronhatatlan, az is bátran belevághat, aki amúgy nem szokott főzni: ha kicsit túlkészül benne minden, csak még autentikusabb lesz tőle az egész.

Változatok

Mi szaftosabban szeretjük, de van, aki szárazra pirítja a végén, ez ízlés dolga. Virsli helyett maradék csirke került bele, de inkább sertésféle illett volna hozzá - szerencsére a karanténban minden megengedőbb, az ilyesfajta egyszerű ételek különösen.

Pásztortarhonya

pásztor tarhonya cikkbe

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj/zsír
  • 150 gramm kolbász
  • 4 darab krumpli
  • 200 gramm húsféle
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 250 gramm tarhonya
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat vagy zsírt, beletesszük a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kolbászt és a húst, előbbinek kieresztjük lassan a zsírját, utóbbit fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a krumplit, a tarhonyát, sózzuk, majd feleresztjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Alacsony lángon főzzük, míg minden puha nem lesz, közben időnként pótoljuk a folyadékot, ha kell.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük