Paradicsomos húsgombóc spagettivel összesütve: a sütőben érnek össze az ízek

40260347 3072355 8846f38c66c42e0404b918ab8c70994e wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsgombóc önmagában is finom, ahogy a paradicsommártás is, úgyhogy a kettő találkozásából csak jó dolog sülhet ki!

A tésztás ételekkel nem lehet mellényúlni, legyen szó villámvacsoráról vagy vendégvárásról, ha szeretnél kitenni magadért, akkor is jó választás.

Tapasztalataim szerint a gyerekek nagyon szeretik a húsgombócot, és az olyan egyszerű ételt is, mint a paradicsomos tészta. Egyet gondoltam, és összehoztam a kettőt, a szerelemgyerekük ízletes és kiadós lett. Igaz, a paradicsomos tészta kicsit fel lett tuningolva, és a húsgombóc sem a hagyományos, de hidd el, a végeredménnyel elégedett leszel. Még a finnyás gyerkőc is jóízűen megeszi, egy falat sem fog a tányéron maradni.

Fűszerezz bátran!

Ha felnőtteknek készítem ezt az ételt, akkor chilipaprikát is szoktam a szószba tenni, vagy csípős paprikakrémből 1 teáskanálnyit, úgy sokkal pikánsabb a mártás. A húsgombóc ízesítésénél is érdemes merésznek lenni, friss kakukkfű is kerülhet bele finomra aprítva.

Amire figyelj!

Minden sütő más, úgyhogy amikor bekerül a tésztás finomság pirulni, legyen rajta a fél szemed, 2-3 percenként nézz rá. Bőven elég, ha a sajtot szépen ráolvasztod, de kicsit tovább is sütheted, piríthatod, ne félj, nem szárad ki, a paradicsomszósz és a sajt mennyiségének köszönhetően jó szaftos marad.

Paradicsomos húsgombóc spagettivel

hgct

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 400 gramm spagetti

Húsgombóc:

  • 40 dekagramm darált csirkemell
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 deciliter tej
  • zsemlemorzsa szükség szerint
  • 1 darab tojás (opcionális)
  • kevés olaj

Paradicsommártás:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál angol zeller
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 700 milliliter paradicsompassata
  • 350 milliliter víz
  • 35 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

Húsgombóc:

A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral, dolgozzuk hozzá a tejet és annyi zsemlemorzsát, amennyi a laza, de jól formázható húsmassza kialakításához szükséges. Aki szeretne, tojást is üthet bele.

A tetszőlegesen formázott húsgombócokat kevés olajon pirítsuk minden oldalukon fehéredésig, majd a gombócokat szedjük ki, tegyük félre.

A spagettit főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A hagymát és a zellert vágjuk finomra, a sárgarépát reszeljük le, majd ezt a hármast kevés olajon dinszteljük meg. Körülbelül 15 perc után dobjuk rá a zúzott fokhagymát, utána a paradicsompassatával és a vízzel öntsük fel a zöldségeket, a húsgombóc is kerüljön a szószba.

A paradicsomos, húsgombócos mártást sóval és borssal ízesítsük, gyakran kevergetve 15-25 perc alatt főzzük készre.

A húsgombócokat óvatosan szedjük ki a mártásból, nem kell az összeset, 8-10 darabot bőven elég.

A sajtot reszeljük le.

A tésztát öntsük hőálló edénybe (jénai), majd a paradicsomos szósszal öntsük nyakon, a reszelt sajt egy részét szórjuk rá, az egészet forgassuk egybe.

A paradicsomos tészta tetejére tegyük rá a húsgombócokat, a maradék sajtot szórjuk rá, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8–12 percre, hogy a sajt szépen ráolvadjon.

Tálalásnál, ha szeretnénk, reszelt sajt is kerülhet pluszban a húsgombócos spagettire.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük