Foszlós pizza őszi kiadásban, sütőtökkel és karamellizált hagymával: a feltéttől lesz különleges

pizza3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mennyei ebéd, laktató vacsora, de akár reggeli is lehet a zöldséges pizza, másnap is ugyanolyan finom lesz, nem árt neki az idő.

Nem éppen megszokott alapanyagok kerülnek a pizzára, de mennyei lesz a végeredmény, tökéletes harmóniában állnak egymással az ízek, nagyon jól működnek együtt a hozzávalók. Az édeskés sütőtök és karamellizált hagyma, a sós feta sajt és a picit savanykás paradicsom találkozásából ízbomba fogás születik, mindenképp érdemes kipróbálni.

A pizzatésztát és a paradicsomszószt is érdemes házilag készíteni, de ha időszűkében vagy, jó minőségű boltit is használhatsz. Amin azonban nem lehet időt spórolni, az a karamellizált hagyma, akkor lesz igazán finom a pizza, ha tényleg édesre és aranybarnára sült zöldség kerül rá. Ezzel a módszerrel picit meggyorsíthatod a folyamatot, de még így is rá kell szánni jó pár percet.

Ha szereted a spenótot, azt is tegyél a pizzára, ha pedig van otthon, diót is szórj rá. Ha igazi ínyenc vagy, mézet is csurgathatsz a megsült tészta tetejére.

Pizza őszi kiadásban

pizza4

Hozzávalók 8 szelethez

Sült sütőtök:

  • 800 gramm sütőtök
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

Karamellizált hagyma:

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2 evőkanál vörösbor

Pizza:

  • 1 darab pizzatészta (recept a leírásban)
  • 300 gramm paradicsomszósz
  • sült sütőtök
  • karamellizált hagyma
  • 30 gramm bébispenót
  • 200 gramm mozzarella (lágy)
  • 100 gramm feta sajt
  • friss bazsalikom (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Pizzatészta:

Készítsük el a pizzatésztát e szerint a recept szerint.

Amíg kel a tészta, készítsük elő a feltéteket.

Sült sütőtök:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A tököt hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki belőle a magokat. Vágjuk falatnyi kockákra. 

Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra a sütőtökkockákat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd öntsünk rájuk egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket. Alaposan forgassuk egybe. 

Toljuk a sütőbe kb. 40 percre, félidőben forgassuk át a kockákat. Ha megpuhult a tök, vegyük ki, tegyük félre.

Karamellizált hagyma:

Amíg sül a tök, készítsük el a hagymát. Pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe, utána vékony szeletekre.

Egy serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, dobjuk rá a hagymát. Kezdjük el dinsztelni, majd 5 perc után adjuk hozzá a cukrot. Időközönként megkeverve karamellizáljuk további 5 percig. Ekkor öntsük rá a bort. Keverjük át, majd néha megkeverve karamellizáljuk tovább 20-25 percig, míg puha és aranybarna nem lesz.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

A tésztát nyújtsuk egészen vékonyra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.

Oszlassuk el rajta a paradicsomszószt, majd mehet rá a spenót, a hagyma, a sütőtök, végül a kétfelé sajt, a mozzarella szeletekben, a feta morzsolva.

Nagyjából 10 percig süssük, majd friss bazsalikommal tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük