Mutatós cupcake Oreóval: a kakaós keksz a krémben is helyet kap

oreóscupcake
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Habos tető nélkül muffinnak is eladható az isteni édesség, vigyázat, ez a süti függőséget okoz!

A muffinokkal és a díszesebb társával, a cupcake-kel engem mindig el lehet varázsolni, nem úgy, mint a testvéremet, aki a világ legunalmasabb desszertjének tartja őket. Így amikor úgy döntök, muffint vagy cupcake-et sütök, mindig azon agyalok, hogyan győzzem meg a tesómat, igenis finom ez a desszert.

Elő is kaptam múltkor a muffintepsit és eldöntöttem, olyan ízesítésű tésztát készítek, amibe tuti, hogy bele fog szeretni. A kedvenc kekszére, az Oreóra alapoztam, a tésztába és a krémbe is tettem belőle, igaz, a díszes tetőbe csak néhány keksz töltelékét rejtettem. A tészta fantasztikus állagáról a mascarpone gondoskodott, ellenállhatatlanná tette, a jövőben biztos, hogy bármilyen muffint is készítsek, mascarpone helyet kap majd benne.

A cupcake tetejére mindig kerül valamilyen krémes korona, a legnépszerűbb a vajkrémes változat, amelybe akár ételfesték is kerülhet, kis fantáziával és kézügyességgel mesterművek születhetnek. Ha azonban nem szimpatizálsz a vajkrémmel, habtejszínnel dolgozz: ez az oreós sütinél kifejezetten ajánlott, mert a keksz krémje sokkal jobban tud érvényesülni a habba keverve.

Oreós cupcake

coct

Hozzávalók 14 darabhoz

A tésztához:

  • 250 gramm liszt
  • 150 gramm cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 150 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 120 milliliter tej
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 150 gramm Oreo keksz

A tetejére:

  • 200 milliliter habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 4 darab Oreo keksz tölteléke
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Először a száraz alapanyagokat keverjük össze: a lisztet szitáljuk keverőtálba, mehet hozzá a cukor, a sütőpor és az 1 csipet só.

A tojásokat üssük bele egy másik keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a puha vagy olvasztott vajat, tejet, mascarponét, alaposan keverjük egybe az egészet, utána forgassuk a lisztes keverékhez.

Az Oreo kekszeket vágjuk durvára, de 4-5 darab keksz töltelékét kés segítségével kaparjuk keverőtálba, utána az üres kekszeket is vágjuk durvára. Az összetört kekszeket keverjük a masszába - a kikapart krém a habba kerül majd -, majd fagyiadagoló segítségével adagoljuk papírral bélelt muffinformába. 180 fokosra előmelegített sütőben 20-30 alatt süssük meg. Sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.

A habtejszínt öntsük rá a keksz kiszedett töltelékére, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliakivonatot, majd verjük kemény habbá, amit habzsák vagy habnyomó segítségével nyomjunk a kihűlt muffinok tetejére. Ha marad hab, kerüljön hűtőbe, 1-2 napig tárolható, akár kávéba vagy forró csoki tetejére is kanalazható. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük