Ropogós héjú, olívás ciabatta – A kenyér belseje levegős és puha lesz

olivás ciabatta cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes ciabatta kívül ropogós, belül puha és lyukacsos, nagyon hamar bele lehet szeretni.

A ciabatta az a fajta kenyér, amely akár magában, üresen fogyasztva is tökéletes ízélményt nyújt. A szó jelentése papucs, ami, ahogy a kenyér formája is, hosszúkás alakú. Ha nem magában eszed, készíthetsz belőle szendvicset, de olívaolajba mártogatva is tökéletes.

A tésztája minden nélkül is finom, de szuperül illik bele a zöldfűszer vagy az olívabogyó is. A hagyományos kenyérrel ellentétben nem kell dagasztani és a tésztája is ragacsosabb lesz. Fontos, hogy ez a kenyér a dagasztás hiánya miatt sokkal több kelesztési időt kíván, amin nem szabad spórolni. A mennyiségeket is tartsd be.

Ha mégis a hagyományos kenyérhez ragaszkodsz, készítsd el ezt a kovászosat

Olívás ciabatta

olivás ciabatta recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 400 gramm liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 0.5 deciliter tej
  • 1.5 bögre víz (meleg)
  • 10 szem olívabogyó (fekete)
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukros tejben. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót, a vizet apránként, úgy, hogy kicsit ragacsos, galuskaállagú tésztát kapjunk. Az olívabogyót vágjuk darabokra, keverjük a tésztába. Egy másik tálat kenjünk ki olívaolajjal, tegyük át a tésztát. Szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, hagyjuk kelni egy éjszakán át. 

Ha megkelt, borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, majd húzzuk téglalap alakúra. Hajtsuk be az egyik hosszabb oldalát a 2/3-áig, majd hajtsuk rá a másik felét. Ezt ismételjük meg a másik irányban is. Minden hajtogatás előtt szórjunk rá lisztet. 

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, szórjuk meg liszttel. A tésztát vágjuk 3 részre, igazítsuk kenyérformára, vagy csavarjunk egyet a tengelye körül. Tegyük át egy tepsibe és süssük 20 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük