Álompuha melaszos keksz: sok gyömbér és fahéj kerül bele
Ropogós szélű és lágy belsejű keksz, amelyet sok gyömbér és fahéj ízesít. Méz helyett pedig melasz édesíti.
Ez a sütemény szinte minden szempontból megegyezik a hagyományos mézes keksszel, a különbség csupán az édesítésük terén van: ebben a változatban ugyanis a méz helyett a melaszé a főszerep. A melasz egy sűrű, sötét és gazdag aromájú szirup, amely a cukornád vagy cukorrépa feldolgozása során, a cukorgyártás közben keletkezik. A mézhez hasonlóan magas energiatartalom és édes íz jellemzi, így sütemények, desszertek szuper kiegészítője.
Mivel a cukor finomítása és kikristályosodása után hátramaradó melléktermékről van szó, minden értékes tápanyagot tartalmaz, amely a cukornádra és a cukorrépára is jellemző: az üres kalóriákból álló fehér cukornál jóval magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma (vas, kalcium, magnézium, kálium, B6-vitamin), és mivel glikémiás indexe is jóval alacsonyabb (cukor GI 90 felett, fekete melasz GI 55), cukorpótlóként is használható. A cukrokról és a legjobb cukorpótló édesítőszerekről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.
Melaszos-gyömbéres keksz
Hozzávalók 16 darabhoz
- 110 g kókuszolaj (szobahőmérsékletű, nem olvasztott)
- 70 g barna vagy kókuszvirágcukor
- 70 g cukor
- 80 ml fekete melasz
- 1 tk vaníliakivonat
- 250 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk só
- 2 tk őrölt fahéj
- 1.5 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk őrölt kardamom
- 1 ek víz (több, ha szükséges)
- kristálycukor a hempergetéshez
Elkészítés:
Egy kézi mixer segítségével habosítsuk a lágy kókuszolajat, a barna és fehér cukrot. Adjuk hozzá a melaszt és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk össze.
Egy másik tálban keverjük a liszthez a sütőport, a sót és a fűszereket, és több lépésben adagoljuk a cukros keverékhez. Végül adjuk hozzá a vizet is.
Egy fagyiskanállal vagy evőkanállal szaggassunk a tésztából kisebb adagokat, és kézzel formázzuk gombócokká. Forgassuk őket a kristálycukorba, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy finom mozdulattal lapítsuk ki.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig. Akkor jó, ha kissé felemelkedtek, a tetejük pedig berepedezett.
Vegyük ki a tepsit, hagyjuk 10 percig hűlni, majd helyezzük át a kekszeket egy hűtőrácsra, amíg teljesen kihűlnek.
-
2024-03-23 11:08:02
-
2024-03-15 09:24:01
-
2024-03-08 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!