10 perces medvehagymás pesto: tésztával kínálva villámgyors ebéd

medvehagymas-peszto2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagymaízű és -illatú zöld levelet számtalan ételben felhasználhatod, készíts belőle pestót, amelyben igazán érvényesülhet a zamata.

Sajnos elég rövid a medvehagyma szezonja, úgyhogy hozd ki belőle a maximumot, amíg lehet, süss belőle pogácsát, főzd bele levesbe, vagy készítsd el pestónak. Utóbbi ráadásul egy 15 perces ebédötletnek is kiváló, míg összedobod a pestót, megfő a tészta, aztán már tálalhatod is. 

A hagyományos pestóban fenyőmagot használnak, de mivel ezt viszonylag nehéz beszerezni, nyugodtan lecserélheted kesudióra. Ez utóbbi még krémesebb összhatást eredményez, ráadásul a picit édeskés íze nagyon jól passzol a karakteres medvehagymához. Bármilyen maggal is dolgozz, mindenképp pirítsd le serpenyőben, úgy még intenzívebb íze lesz.

Ezenkívül már csak parmezánra (vagy pecorino romanóra) és olívaolajra lesz szükséged, utóbbiból az extraszűz a legjobb választás.

Medvehagymás pesto

medvehagymas-pesto

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 100 g medvehagyma
  • 100 g parmezán
  • 100 g fenyőmag/kesudió
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 ml extraszűz olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A medvehagymát mossuk át alaposan, a parmezánt reszeljük le.

A magvakat száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt. Amikor pici színt kaptak, húzzuk le a tűzről, vigyázzunk, nehogy megégjenek.

Az olaj kivételével tegyünk mindent aprítógépbe, dolgozzuk össze az alapanyagokat, míg egynemű pasztát nem kapunk. Miközben megy a gép, kezdjük el hozzáönteni az olajat, míg fel nem veszi az összeset, krémes pesto nem lesz belőle.

Kóstoljuk meg, ízesítsük, majd főtt tésztával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük