Isteni limoncello házilag: karácsonyra pont kész lesz az ital

limoncello2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lepd meg a szeretteidet olasz citromlikőrrel, a házi, illatos limoncellóért mindenki odáig lesz.

A limoncello, vagyis az olasz citromlikőr az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ital, ráadásul karácsonyi vendégvárónak, de gasztroajándéknak is tökéletes. A munka csak 20 perc vele, és elronthatatlan.

Az viszont sok időbe telik, mire az alkohol átveszi a citrom ízét és illatát. Első körben 2 hetet hagyd sötét, hűvös helyen, de minél tovább áll, annál intenzívebb íze lesz. Utána már csak cukorsziruppal kell édesíteni, és kész is van.

A likőrhöz nem a citrom levét, hanem a héját kell használni, az abban található illóolajok ízesítik meg a vodkát. Bár az eredeti receptekben tiszta, 90% feletti alkoholt használnak, amit aztán ugyanannyi vízzel hígítanak, sokkal könnyebb dolgod lesz, ha 40%-os vodkát választasz alapnak, amely szinte bárhol beszerezhető. Hogy ne legyen túl csekély a likőr alkoholtartalma, csak annyi a dolgod, hogy jóval kevesebb vízzel hígítod, vagy akár teljesen kihagyod belőle a plusz folyadékot.

Limoncello, citromlikőr

limoncello

Hozzávalók 7 decihez

  • 500 ml vodka (40%-os)
  • 8 darab biocitrom
  • 160 ml víz
  • 160 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A citromokat alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Egy zöldséghámozó segítségével vékonyan hámozzuk meg a citromokat. Vigyázzunk, hogy lehetőleg a fehér, kesernyés rész ne maradjon a héj belsején, igyekezzünk minél jobban eltávolítani.

Tegyük a citromhéjat egy kb. 8 decis, légmentesen zárható befőttesüvegbe/üvegbe. Öntsük fel a vodkával. Rázzuk vele össze, majd tegyük az üveget sötét, hűvös helyre 2 hétre. Minden egyes nap rázzuk össze. 

Ha letelt a 2 hét, készítsük el a cukorszirupot. A cukrot és a vizet melegítsük össze, míg előbbi el nem olvad teljesen. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A citromos vodkát szűrjük le egy szitán, a héjat dobjuk ki. A citromos italt keverjük össze a cukorsziruppal. Öntsük egy szép, jól zárható üvegbe, majd tegyük még 1 hétre sötét, hűvös helyre.

Utána már kínálhatjuk a mennyei házi limoncellót.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia

Ezt is szeretjük