Elképesztően finom kürtőskalácskifli: videóban mutatjuk a formázását

kürtőskifli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajtól és a mascarponétól kellemesen omlós lesz a tészta, mely kívülről ropogósra sül.

A kürtőskalács kis hazánk népszerű utcai finomsága, melyet parázs felett forgatva készítenek. Természetesen otthon is megsütheted, mutattunk már rá az oldalon szuper recepteket. Most is egy kürtőskalács-utazásra invitálunk, csak most nem a megszokott formában varázsoljuk az asztalra: muffinsütőben is érdemes kipróbálni, most pedig kifliként teszteltük.

Milyen ízű legyen?

Elsőre meglepőnek tűnhet, de a tésztának nincs szüksége sütőporra. A vaj és a mascarpone tökéletes textúrát ad a kiflinek, a ropogósságáról pedig a cukor, az ízekről a választott plusz alapanyag gondoskodik. Az elkészült tésztacipót a pihentetés után 2 vagy 4 darabra érdemes osztani, így több ízben készülhet a finomság.

Mindegyik tésztához külön kell bekeverni az ízesítőket, így ha a diósra esett a választás, akkor 5 dkg cukorhoz 5 dkg diót kell keverni. Ha viszont még egy íz jöhet, akkor ismét 5 dkg cukor és a választott 5 dkg ízesítő, ami bármi lehet, amit jónak vélsz. Kivéve, ha a fahéj a másik plusz, akkor 1-2 teáskanál bőven elég. Ez a cukros ruha teszi finommá és ropogóssá a kürtőskalácskiflit.

Kürtőskalácskifli

kürtőskifli2

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg mascarpone

Ízesített cukor:

  • 15 dkg barna cukor
  • 5 dkg dió
  • 2 teáskanál fahéj
  • 5 dkg kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

A liszthez adjuk hozzá a vajat, dolgozzuk morzsás állagúra. Ezután a cukrot, vaníliás cukrot és a mascarponét is adjuk hozzá, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a tésztát. Ezután csomagoljuk folpackba, és 2-3 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

A tésztát a pihentetés után osszuk három cipóra (vagy amennyi különböző ízt szeretnénk). Amíg dolgozunk az egyikkel, a másik kettőt tegyük vissza a hűtőbe.

5 dkg cukrot keverjünk össze a dióval, ismét 5 dkg-t a fahéjjal, majd ismét 5 dkg-t a kókuszreszelékkel. Ezután az egyik adag összekevert cukrot szórjuk a dolgozófelületre, és tegyük rá az egyik tésztacipót. A cukros felületen kezdjük el kinyújtani a tésztát kör alakúra, közben fordítsuk meg párszor, így mindkét felén felvesszi a tészta az ízesített cukrot. Járjunk el így a maradék 2 ízzel és 2 cipóval. 

A kinyújtott tésztákat vágjuk háromszögekre, majd a szélesebbik felétől tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.

Jó tanács:

- A sütésnél érdemes figyelni, mert a cukor miatt gyorsan megéghet, ezért, amikor úgy látjuk, kezd barnulni, vegyük ki a kifliket.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük