Fűszeres, krémes sütőtökpüré: akár mártogatósként is kínálhatod

Sutotok pure
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök az egyik legsokoldalúbb őszi zöldségünk, amit szerencsére hosszú eltarthatósága miatt egész télen fogyaszthatunk. Ezúttal mártogatóst készítettünk belőle.

Sütőtökből zamatos köretet, krémlevest, palacsintát, de még sajtmentes mac and cheese-t is készíthetsz, most pedig megmutatjuk, hogyan lehet belőle illatos őszi mártogatós. Ezzel a fűszerezéssel egy nem mindennapi ízvilágú finomságot hozhatsz létre, amit köretként, krumplipüré helyett is fogyaszthatsz, de mártogatósként, tortillachips vagy felcsíkozott zöldségek mellé is szuper választás.

A sütőtökpüréhez minden esetben sütőben sült tököt használj, mivel az sokkal ízesebbre készül, mintha vízben főznéd. Ehhez (a zöldség típusától függően) darabold tetszőleges méretűre a tököt, kend be kevés olívaolajjal, szórj rá kevés sót, és héjában süsd addig, amíg egy villát könnyen belé tudsz szúrni. Ez a darabok méretétől függően 45-60 perc között lesz. Sütés után hagyd hűlni 15 percet, majd egy evőkanállal kapard ki a belüket, és turmixgépben vagy kézi botmixerrel pürésítsd. 

A pürét bármelyik sütőtökfajtából készítheted, azonban a legízesebb és legszebb színű a kanadai sonkatök, más néven pézsmatök, ezért ha teheted, ezt válaszd.

Krémes sütőtökpüré

Sutotok pure 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kg sütőtök
  • 3 ek tahini
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 0.5 db lime leve
  • 0.5 tk
  • 100 ml kókuszkrém
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a tököt, egy evőkanállal szedjük ki a magjait, daraboljuk fel, és tegyük 180 fokos sütőbe. Kb. fél óra elteltével csomagoljuk alufóliába a megpucolt fokhagymagerezdeket, és azt is tegyük sülni a tök mellé.

Miután elkészültek, hagyjuk 15 percig hűlni, húzzuk le a sütőtök héját, és turmixgépben pürésítsük homogén állagúra a többi hozzávalóval együtt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük