Krémes spenótfőzelék 30 perc alatt: így készítve a gyerekek is szeretni fogják

spcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spenótfőzelék zsenge bébispenótból készítve a legfinomabb, de ha mirelit van kéznél, abból is ízletes, krémes finomság kerülhet az asztalra.

A zöld színben pompázó levélzöldség, másik ismert nevén a paraj, nyersen és főve is fogyasztható, igazi vitaminbomba. Sajnos a legtöbb gyerek nem szereti a menzán tapasztalt kellemetlen élmények miatt. Pedig a spenót nagyon finom zöldség, amit változatosan lehet felhasználni, mennyei fogások készülhetnek belőle, köztük a selymes spenótfőzelék.

Emlékszem, a nagymamám mindig leforrázta a friss spenótot, csak utána dobta a vajas lisztre, majd került rá a tej. Én a zsenge leveleket nem szoktam előfőzni, alapos tisztítás után, a szárát eltávolítva - amely bőven tartalmaz oxálsavat, amit nem ajánlott fogyasztani - dobom a fazékba, majd, mikor összeesett, mehet rá a tej.

A spenótfőzelék lelke a fokhagyma, azt nem szabad kihagyni, sőt, akár finomra kockázva 1 fej hagymát is meg lehet dinsztelni vajon, nagyon jó zamatot ad a főzeléknek. Ha nagyon-nagyon krémesre szeretnéd készíteni, akkor a tej mennyiségét felezd meg, a hiányzó mennyiséget főzőtejszínnel helyettesítsd. A spenótfőzelékre a leggyakrabban tükörtojást szoktak sütni, de sült és rántott csirke mellé is remekül illik.

Krémes spenótfőzelék

spct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm spenót
  • 8 deciliter tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A spenótleveleket alaposan mossuk meg, a szárukat csípjük le.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet és a zúzott fokhagymát, ezután a megmosott leveleket is forgassuk hozzá. Miután a spenót összeesett, öntsük rá a tejet, fűszerezzük sóval és borssal. Ha egyet rottyant, el is készült a főzelék.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük