Hússal töltött krumpligombóc pirított szalonnával tálalva: a kartacze laktató, lengyel különlegesség

hkgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hússal töltött krumpligombóc eteti magát, olyan finom, épp ezért érdemes nagyobb adagban elkészíteni.

A lengyel finomság viszonylag szerény, könnyen beszerezhető alapanyagokból készül. Az étel elkészítése nem mondható nehéznek, hátránya, hogy időigényes, hiszen bíbelődni kell a gombócok legyártásával.

Az ízletes gombócok rengeteg verzióban készülhetnek, sok receptben a krumpli két textúrában áll össze a tésztában, főtt és nyers formában. A tészta más izgalmakat is rejthet, kerülhet bele tojás vagy tejföl, de ugyanígy a töltelék kialakításával is lehet játszani.

Az elkészült gombócokat tálalás előtt kicsit át lehet pirítani serpenyőben, ha így készítenéd, a szalonna kisült zsiradékját használd, mert úgy sokkal izgalmasabb ízvilágú lesz. Hús helyett vékonyra aprított zöldségekkel is meg lehet tölteni a tésztát, sült szalonna és hagyma helyett pedig tejszínes mártással is nyakon lehet önteni a gombócokat, vagy csak friss petrezselymet, metélőhagymát is szórhatsz rá.

Hússal töltött krumpligombóc

hkgct

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 kilogramm krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 50 dekagramm darált hús (csirke, pulyka, sertés vagy marha)
  • liszt szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál majoranna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dekagramm szalonna
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő vízben főzzük puhára, utána krumplinyomó segítségével törjük össze.

A krumplihoz kezdjünk el evőkanál segítségével lisztet adagolni, mindig csak eggyel mérjünk a krumplira, annyit adagoljunk, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól gyúrható tészta legyen belőle.

1 fej hagymát olajon dinszteljünk meg, majd keverjük a darált húshoz, adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, majoranna) és a zúzott fokhagymát is.

A krumplis tésztát borítsuk lisztezett felületre, formáljunk belőle hengert, majd vágjunk belőle 2 ujjnyi darabokat. Fogjunk meg egy tésztadarabot, lapítsuk ki a tenyerünkben, majd a húsos masszából 1-2 evőkanálnyit tegyünk a tésztára, csippentsük össze és formázzunk belőle gombócot.

A betöltött gombócokat dobjuk lobogó vízbe, kicsit vegyük alattuk lejjebb a lángot, főzzük 20-25 percig.

A szalonnát kockázzuk fel és saját zsírján (ha szükséges, mehet alá kevés olaj) süssük pirosra, majd kanalazzuk tányérra, tegyük félre.

A megmaradt hagymát vágjuk finomra és a szalonna zsírján pirítsuk meg.

Tálalásnál a gombócok tetejére a sült hagymából és a szalonnából is kerüljön.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük