Karamellizált hagymával és sajttal sült csirkemell: nagyon szaftos marad a hús

hagymáscsirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept az újabb bizonyíték a csirkemell sokszínűségére, nagyon izgalmas, szaftos, ízletes formában készül a hús.

Ha szereted a karamellizált hagymát, rajongsz a sajtokért és a sült csirkemell is a kedvenceid közé tartozik, ez a recept biztos befutó lesz. A sűrű, ízekben gazdag szósz, az édeskés hagyma, a nyúlós sajt és a puha hús együtt olyan ízkombinációt alkotnak, amit kár lenne kihagyni. A hagyma karamellizálása picit időigényes folyamat, de ezzel a trükkel felgyorsíthatod a munkát.

Azért, hogy a csirkemell ne legyen száraz, egy isteni, sűrű szósz készül hozzá, ehhez csak marhából készült alaplére és lisztre - vagy keményítőre - lesz szükséged. A kész mártásba már csak bele kell forgatni az előre karamellizált hagymát és az elősütött csirkemellet, majd mehet minden a sütőbe. Éppen csak addig kell sütni, míg a sajt megolvad és bugyogni kezd, addigra a csirke belseje is biztosan elkészül. 

Fontos, hogy olyan serpenyővel dolgozz, amit a sütőbe is be lehet tenni, de ha esetleg nincs ilyened, a szószt, miután besűrűsödött, öntsd át egy magas falú tepsibe, mehet bele a hús és a zöldség, majd tolhatod is a sütőbe.

Hagymás-sajtos csirkemell

hagymáshús

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm vöröshagyma
  • 1 kilogramm csirkemellfilé
  • 500 milliliter alaplé (marha)
  • 150 gramm ementáli sajt
  • 80 milliliter olívaolaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 teáskanál zsálya
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket, ha vastagok, hosszában vágjuk ketté. A sajtot reszeljük le. A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.

Tegyünk egy - sütőbe is betehető - serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat. Dobjuk rá a hagymát, sózzuk, majd időközönként megkeverve 15-20 percig dinszteljük, míg puha és karamellizált nem lesz, akkor jó, ha már barna a színe. Adjuk hozzá a balzsamecetet, majd 3-5 percig így is dinszteljük, közben kevergessük, nehogy leégjen. Húzzuk le a hagymát a tűzről, tegyük át egy tálba.

Öntsük a maradék olajat a serpenyőbe, melegítsük fel. Közben a csirkemellfilék mindkét oldalát fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és zsályával. Tegyük őket a forró olajba, nagy lángon, mindkét oldalukat pár percig süssük, míg kívülről aranybarna színt nem kapnak. Tegyük félre a húst.

Öntsük az alaplevet ugyanebbe a serpenyőbe, forraljuk fel, nyugodtan szedjük fel a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot. Ha forr, vegyük lejjebb a hőrmérsékletet. Szedjünk ki belőle egy merőkanállal, amit keverjünk csomómentesre a liszttel, utána öntsük vissza a keveréket a többi alapléhez. 5-7 percig főzzük, míg picit besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tegyük vissza a hagymát és a csirkemellet a serpenyőbe, keverjük össze a szósszal, majd szórjuk meg a húsok tetejét reszelt sajttal. Tegyük a serpenyőt a sütőbe, addig süssük, míg a sajt bugyogni nem kezd, a csirkemell pedig át nem sül teljesen.

Melegen, rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük